Do předčasných voleb povede tureckou vládu úřadující premiér Davutoglu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle očekávání pověřil premiéra Ahmeta Davutoglua, aby dovedl zemi do listopadových předčasných parlamentních voleb. Prezident oficiálně vypsal předčasné volby v pondělí poté, co po červnových volbách zkrachovala koaliční jednání.

Davutogluova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) sice volby vyhrála, ale ne nadpoloviční většinou, takže byla nucena hledat partnera do koalice. Všechna jednání skončila neúspěšně, nové volby se budou konat 1. listopadu.

Davutoglu má na vytvoření dočasné vlády pět dnů. Dvě hlavní opoziční strany, Lidová republikánská strana (CHP) a Strana národní akce (MHP), už ale účast v přechodném kabinetu odmítly. Selahattin Demirtaş, spolupředseda prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která se letos poprvé dostala do parlamentu, Reuters řekl, že s účastí v prozatímní vládě počítá. Podle něj je ale téměř jisté, že se Davutoglu bude snažit HDP vyšachovat. Případná účast HDP v dočasném kabinetu je velmi citlivou záležitostí ve dnech, kdy turecká letadla bombardují kurdské bojovníky. Vládní křesla pro HDP by navíc bezpochyby popudila turecké nacionalisty a AKP by mohla v nadcházejících volbách ztratit přízeň části voličů.