Islamisté zavraždili předního znalce památek v Palmýře

Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda sbírek antické Palmýry. Podle agentury AP mu sťali hlavu a jeho tělo pověsili na římský sloup. IS Palmýru obsadil v květnu bez většího odporu armády a od té doby panují obavy, že historicky cenné místo zničí podobně, jako to udělal s památkami v Iráku.

Smrt historika Chálida Asada ohlásila syrská oficiální agentura SANA i exilová opozice. Bojovníci Islámského státu muži v úterý sťali hlavu na náměstí před palmýrským muzeem za přítomnosti několika desítek lidí. Pak tělo dovezli na místo starobylé Palmýry a pověsili na antický sloup.

Chálid Asad patřil podle ředitele oddělení památek a muzeí v Damašku Maamúna Abdalkaríma k „nejvýznamnějším průkopníkům archeologie v Sýrii“. IS ho držel v zajetí měsíc a snažil se od něj dovědět, kde jsou ukryty cennosti, jež se podařilo z Palmýry vyvézt před příchodem IS.

Podle Abdalkaríma se Asad staral o archeologické naleziště v Palmýře 40 let a pracoval až do roku 2003, kdy odešel do důchodu. I potom ale ještě působil jako odborník pro Abdalkarímův úřad.

Město severně od Damašku – uprostřed syrské pouště – je proslulé svým unikátním starověkým areálem z dob, kdy místem procházela důležitá trasa spojující Persii, Indii a Čínu s Římskou říší. Islámský stát obsadil 2000 let starý areál letos v květnu. Jeho přívrženci zničili například dvě starověké hrobky poblíž města či například sochu lva z 2. století, která stála u brány do městského muzea a byla v kovové kleci, která ji měla chránit. Další stavby byly podminovány, přesto se prý většina památek Palmýry zatím likvidaci vyhnula.

  • Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS.
  • Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím.
  • Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.
  • Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Snímky dokládající ničení vzácných hrobek zveřejnil na svém webu syrský Generální inspektorát pro památky a muzea. Podle britského historika a spisovatele Toma Hollanda by bylo zničení Palmýry tragédií nejen pro Sýrii, ale i pro celý svět. „Nejde jen o historii Středního východu, jsou zde kořeny celé globální kultury – Mezopotámie, Iráku, Sýrie,“ poznamenal historik.

Islamisté při svém tažení ničí řadu starověkých památek. Cennosti ničili v muzeu v severoiráckém Mosulu nebo v iráckém Nimrúdu. Podle radikálního výkladu IS představují tyto předměty modlářství v rozporu s islámskou vírou. Zároveň se ale objevují informace, že řadu vzácných předmětů jsou islamisté ochotni ušetřit, což je ale provázeno podezřením, že je chtějí výhodně zpeněžit na černém trhu.