Srílanský prezident zřejmě uspěl i v parlamentních volbách

Srílanský prezident Maithripal Sirisena pravděpodobně získal znovu klíčový vliv také v tamním parlamentu. Jeho hlavní konkurent a bývalá hlava státu - Mahinda Radžapakse, svoji porážku v pondělních volbách uznal. Více než 15 milionů oprávněných voličů ve volbách rozhodovalo o obsazení 225 míst parlamentu.

Exprezident se tak dočkal dalšího neúspěchu zhruba osm měsíců po drtivé porážce v prezidentských volbách, v nichž vyhrál dosavadní politický outsider Sirisena.  "Můj sen stát se ministerským předsedou zemřel," oznámil Radžapakse. "Uznávám to. Ztratili jsme velkou bitvu," dodal. Premiérem tak i po pondělním hlasování zřejmě nadále zůstane Ranil Wickremesinghe ze Sirisenovy formace.

Mahinda Radžapakse vedl Srí Lanku téměř deset let, než byl letos v lednu v prezidentských volbách překvapivě poražen svým bývalým spojencem a spolustraníkem Sirisenou.

Příznivci poraženého Mahindy Radžapakseho
Zdroj: ČTK/AP

Od volební porážky nabrala prudký zvrat nejen jeho kariéra, ale také postavení jeho rodiny a přátel, kteří během jeho vlády měli na Srí Lance silné postavení. Někteří z nich nyní čelí vyšetřování či žalobám týkajícím se korupce, zneužívání moci a dokonce i vraždy.