Bývalí vysocí představitelé Iráku se mají zodpovídat za pád Mosulu

Irácký parlament chce nechat soudit 30 představitelů za loňský pád severoiráckého Mosulu. Ve skupině je také bývalý premiér Núrí Málikí. Mosul ovládli radikálové z organizace Islámský stát (IS) loni v červnu, když jej armáda téměř bez boje předala IS.

Zvláštní parlamentní skupina doporučila ve zprávě, kterou má k dispozici agentura Reuters, aby byl k odpovědným osobám započítán také bývalý mosulský guvernér Asíl Nudžajfí, někdejší úřadující ministr obrany Saadún Dulajmí a velitel policie provincie Ninive, kde Mosul leží, Chálid Hamdání.

Na přetřes by měla přijít i prohra armády v Ramádí

Kromě Mosulu chce Irák také řešit letošní případ města Ramádí. Irácký premiér Hajdar Abádí schválil požadavek vyšetřovatelů na předání vojenských velitelů vojenskému soudu za to, že v květnu opustili tamní bojiště. Toto středisko provincie Anbár padlo do rukou jednotek IS, pro něž to bylo největší letošní vojenské vítězství.

Americký ministr obrany Ashton Carter tehdy vyvolal v Bagdádu nevoli, když řekl, že armáda neprojevila dost odhodlanosti k boji. Od července se v Iráku hovoří o přípravě protiofenzivy, která má město dobýt zpět, zatím ale nezačala.

obrázek
Zdroj: ČT24

Abádí před týdnem ohlásil rozsáhlé reformy ve státní správě, které mají ušetřit administrativní výlohy a pomoci v boji proti korupci. Kromě jiného se mají zrušit vysoké státní posty včetně tří viceprezidentů a tří místopředsedů vlády. V parlamentu návrh prošel bez problémů v úterý.