Íránci budou vyrábět špionážní letouny podle amerického stroje

Teherán – Íránci začnou vyrábět bezpilotní letoun podle amerického stroje RQ-170 Sentinel, který zadrželi na svém území. Podařilo se jim ze špičkového špionážního letounu dekódovat informace. Není jasné, zda Íránci letoun napadli, nebo zda se na íránském území zřítil po technických potížích. Teherán chce nicméně Spojené státy stíhat za invazi. Američané dnes do Teheránu vzkázali, že chtějí letoun zpátky.

Člen íránského parlamentního branného a zahraničního výboru Parvíz Sorúrí dnes potvrdil, že odborníci dekódovali údaje z amerického stroje. Informace teď Írán využije ke stíhání Spojených států za invazi. Sorúrí rovněž ujistil, že Íránci jsou nyní schopni stejné letadlo vyrobit. A budou to prý dělat sériově a ještě v lepší kvalitě, tvrdil. 

Spojené státy chtějí zabavený letoun zpátky. „Požádali jsme o jeho vrácení. Uvidíme, jak Íránci odpoví,“ řekl prezident Obama ve Washingtonu na společné tiskové konferenci s iráckým premiérem Núrím Málikím.

Washington dává od loňska najevo obavy z vývoje bezpilotních letadel v Íránu, protože se bojí, že by tato technologie mohla ohrozit americké jednotky v oblasti. USA se navíc o víkendu stáhly z pákistánské základny Šamsí, což by mohlo ovlivnit i mise bezpilotních letounů. Základnu totiž využívaly Spojené státy k tajným protiteroristickým akcím bezpilotních letounů, vedeným Ústřední zpravodajskou službou (CIA) a zaměřeným na podezřelé tábory ozbrojenců spojených se sítí al-Káida a hnutím Taliban. 

„Základna Šamsí zajišťovala servis a doplňování paliva pro bezpilotní letouny, většina operací byla vedena přes hranici (z Afghánistánu). Prakticky vzato by vyklizení základny mělo mít na operace bezpilotních letounů jistý dopad, ale jak velký tento dopad bude, to se ještě uvidí,“ řekl nejmenovaný pákistánský představitel. 

Islámábád vybídl Washington k odchodu ze Šamsí po útoku NATO na kontrolní stanoviště pákistánské armády, při kterém 26. listopadu zahynulo 24 pákistánských vojáků.