Islamisté na trhu v Bagdádu odpálili auto plné trhaviny, desítky mrtvých

Sunnitští radikálové z hnutí Islámský stát (IS) odpálili na tržišti v iráckém Bagdádu nákladní auto plné výbušniny. Při útoku zahynulo nejméně 76 lidí a dalších 200 se zranilo. Cílem útoku na přeplněném tržišti v šíitské čtvrti byli podle IS příslušníci armády a šíitských milic.

„Chladicí nákladní auto naložené trhavinou explodovalo na tržišti Jamila kolem 6:00,“ uvedla policie k výbuchu. Automobil nejspíš řídil sebevražedný atentátník. Vzhledem k tomu, že šlo o chladírenské auto, nebylo možné ho odlišit od ostatních vozů, které na trh dovážejí zboží.

Nedaleko místa se ráno pohyboval i sedmatřicetiletý řidič minibusu Hasan Hamíd. Exploze jeho vůz odhodila asi 10 metrů až na chodník. Se zraněními od šrapnelů skončil v nemocnici.

Byla to ta nejsilnější exploze, jakou jsem v životě viděl. (…) Viděl jsem, jak to vyhodilo do vzduchu několik aut a všude vypukl požár.
Hasan Hamíd
řidič minibusu, svědek útoku
Výbuch v Iráku, ilustrační foto
Zdroj: Reuters

Místní chtějí větší ochranu v ulicích

Řada lidí zůstala zasypaná plechy ze střech a stěn stánků. Záchranáři se oběti z pod trosek snažili vyprostit. Na místě se tvořily houfy lidí, někteří s pláčem volali jména svých příbuzných, jiní s rozhořčením obviňovali vládu.

„Vláda je podle nás plně odpovědná,“ říká svědek útoku Ahmed Ali Ahmed a zároveň vyzývá úřady, aby vyslaly armádu a šíitské milice na kontrolní stanoviště ve městě.

Lidé na tržišti v Bagdádu, kde krátce předtím explodovala dodávka s trhavinou
Zdroj: Reuters

Útočník si vybral den, kdy je na trhu pravidelně hodně lidí

Tržiště, kde k útoku došlo, se nachází na severovýchodním předměstí Bagdádu. Je jedním z největších trhů s potravinami ve městě. Podle policie bývá ve čtvrtek tržiště hodně plné. Přijíždějí i lidé z jiných provincií, aby si nakoupili jídlo na víkend.

Následky výbuchu na tržišti na severovýchodě Bagdádu
Zdroj: Reuters

Obyvatelé Bagdádu a jeho okolí jsou v poslední době téměř denně svědky bombových útoků, ze strany islamistů. Ti v uplynulém roce obsadili rozsáhlá území na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie.

K jednomu z nejkrvavějších útoků v zemi za poslední desetiletí došlo letos v červenci na tržišti ve městě Chán Baní Saad v provincii Dijála. Radikálové tam zabili 115 lidí a dalších nejméně 170 jich zranili. Oběti, mezi nimiž bylo mnoho žen a dětí, zrovna slavily svátek íd al-fitr, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu.