Pákistánská vláda popřela dialog s Tálibánem

Islámábád – Pákistánská vláda dnes popřela, že by vedla mírová jednání se zástupci extremistického hnutí Tálibán. Podle agentury Reuters vláda do rozhovorů vstoupí pouze v případě, že povstalci nejprve složí zbraně.

Jeden z nejvyšších velitelů Tálibánu Maulví Fakír Muhammad o víkendu uvedl, že jeho skupina ovládající kmenové území Badžaur vede s vládou jednání. Případná dohoda by mohla posloužit jako příklad pro další frakce Tálibánu. Toto tvrzení o jednáních posléze popřel mluvčí Tálibánu Ehsanulláh Ehsan, podle něho navíc „rozhovory hrstky lidí s vládou nemohou být považovány za rozhovory Tálibánu“.

Premiér dialog do budoucna nevyloučil

Dnes premiér Júsuf Ráza Gílání i ministr vnitra Rahmán Málik zvěsti o rozhovorech jednoznačně popřeli. „Hovořím za vládu, žádný dialog,“ zdůraznil Málik. Gílání nicméně nechal dveře pro rozhovory otevřené. Kdokoliv složí zbraně a odvrhne násilí, toho můžeme akceptovat, řekl premiér.

V minulosti rozhovory s povstaleckými ozbrojenci stabilitu zemi nepřinesly a vlastně jen poskytly hnutí čas a prostor ke konsolidaci a následným útokům, respektive k uplatňování striktního výkladu islámu na jím ovládaných územích.

Radikální muslimové
Zdroj: ČT24

Maulví Fakír Muhammad velí větvi Tálibánu v Badžauru v severovýchodní části pásma obývaného Paštuny. Je znám svým blízkým napojením na teroristickou síť al-Káida. Jeho ozbrojenci se zaměřovali až do roku 2006 na útoky v sousedním Afghánistánu. Tehdy však začaly nálety amerických bezpilotních letounů na kmenová území.

Předpokládá se, že Muhammadova skupina stojí za útoky na pákistánské bezpečnostní síly. Armáda loni v srpnu zahájila v Badžauru ofenzivu a po měsících bojů se jí podařilo vyčistit rozsáhlá území.