Švédská policie má dva podezřelé z útoku v IKEA

Švédská policie zadržela dvě osoby podezřelé z ubodání dvou lidí ve městě Västeraas. K útoku došlo v pondělí v obchodním domě IKEA. Jeden z podezřelých je vážně zraněný muž, kterého kriminalisté původně považovali za oběť, druhý byl dopaden bezprostředně po incidentu. Motiv útočících eritrejských žadatelů o azyl zůstává nejasný. Obchodní dům, v němž se tragická událost odehrála, nebude po znovuotevření prodávat kuchyňské nože.

Incident se odehrál ve västeraaském obchodním centru Erikslund a kriminalisté o něm hovoří jako o „aktu šílenství“. Okolnosti ale tají a spekulovat nechtějí ani o motivu. V reakci na zprávy některých médií, že to byl čin choromyslných útočníků, uvedli, že k tomu se nebudou vyjadřovat.

Známé je proto jen to, že k útoku, při němž zemřeli dva lidé, došlo v kuchyňském oddělení nákupního domu IKEA. Policie celé centrum Erislund následně uzavřela. Z dvojnásobné vraždy obvinila dva eritrejské žadatele o azyl, jejich přechodné bydliště nezná. Zadržený třiadvacetiletý mladík čin popírá, pětatřicetiletý muž, původně považovaný za oběť, leží na jednotce intenzivní péče a vyšetřovatelé ho dosud nevyslechli.  Policie rovněž neupřesnila, jak došlo k jeho zranění. 

Švédský deník VLT uvádí, že se obětí stala pětapadesátiletá žena a její osmadvacetiletý syn. Pocházeli z města Skelleftea a do obchodního domu zavítali během návštěvy příbuzných. Svědci vypověděli, že zabití se jevili jako běžní zákazníci, podle policie žádný vztah mezi mrtvými a podezřelými není znám.

Obchodní dům, v němž se tragická událost odehrála, zastaví prodej kuchyňských nožů. „Rozhodnutí, které jsem učinil, je dočasné,“ řekl jeho ředitel.