Abdikace kvůli lásce? I takový scénář psaly britské dějiny

Londýn – Romantické drama, které uštědřilo ránu britské předválečné monarchii. I tak se dá nazvat románek britského následníka trůnu Eduard VIII, který navázal vztah s dvakrát rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou a chtěl se s ní oženit. V té době zcela skandální poměr vyvolal v konzervativní zemi hotový poprask. Mladý král se proto rozhodl abdikovat, aby se se svou životní láskou mohl oženit. Přesto společný život medializované dvojce nebyl pohádkový a podporu jim nepřidal ani jejich obdiv k Hitlerovi a fašistické ideologii.

Následník trůnu Eduard VIII. svému otci a celém Commonwealthu nadělal během svého mladistvého života spoustu starostí. Vedl poměrně bezstarostný život, zajímal se o módu a jako mediální hvězda své doby si všude získal značnou pozornost. Byl pravidelným návštěvníkem plesů a večírků na venkovských šlechtických sídlech a o jeho zájmu o vdané ženy se v zákulisí často šeptalo. Na jednom z takových večírků se seznámil se svou budoucí ženou Wallis Simpsonovou a kolotoč skandálů se tak teprve začal rozjíždět.

Mladá Američanka z chudých poměrů chtěla brzy uniknout ze svého rodného a nudného Baltimore, který ji nepřinášel společenské vyžití. Její manželství s armádním pilotem Winem Spenserem jí otevřelo cestu do vyšší společnosti a přineslo tolik žádané finance. Z manžela se ale zanedlouho vyklubal alkoholik, kterého atraktivní žena brzy opustila. Po rozvodu a během následném manželství s Ernestem Simpsonem mezi aristokratickou smetánkou zaujala právě následníka trůnu. Již v roce 1934 se Edvard stal pravidelným návštěvníkem u Simpsonových a jak vyplývá z dopisu Wallis své tetě, původně chtěla hrát na obě struny. „Zacházení s oběma muži vyžaduje mnoho taktu. Zkusím si je udržet oba.“

„Jak může být žena muži celým královstvím?“, ptala se Simpsonová

Ačkoliv měl mladý následník trůnu velkou přízeň veřejnosti, milenecký vztah dvojce vyvolal nervozitu především v politických kruzích a nesouhlasné reakce samotného krále, jehož vztahy s mladším synem se už dlouhou doby pohybovaly na bodu mrazu. Když se po smrti svého otce Edvard stal v dubnu 1936 králem, jeho vášeň pro Wallis se stala posedlostí. A po rozvodu Simpsonových již bránilo ve sňatku „pouze“ Edvardovo královské postavení.

Nejen premiér Stanleye Baldwin krále upozorňoval, že manželství krále s dvakrát rozvedenou ženou, navíc amerického původu bude pro společnost neakceptovatelné, zejména pokud se vezme v potaz, že je král hlavou anglikánské církve. Ani varianta tzv. morganatického manželství, kdy by Wallis nebyla královnou a potomci by nemohli být následníci trůnu, se nejevila jako přijatelná. Král se tedy rozhodl obdikovat 11. prosince, následující rok v červnu se s Wallis oženil a přijal titul vévoda z Windsoru.

Možná proto, že pár nenacházel příliš velkou podporu mezi anglickou šlechtou, obrátil své zájmy k hitlerovskému Německu, kterému vyjadřoval velké sympatie. V roce 1941 se manželé stali předmětem vyšetřování FBI. Podle jejích záznamů vévodkyně údajně během německé invaze do Francie předala informace nacistickému ministru zahraničí Joachimovi von Ribbentropovi. Ten měl být i jejím milencem. V letech 1940-1945 vévoda v roli guvernéra na Bahamách údajně řekl tisku, „byla by to tragédie pro svět, kdyby Hitlera porazili“.

Šťastné manželství až do smrti?

Roku 1965 se dvojice vrátila do Velké Británie, kde v roce 1972 vévoda zemřel. Podle nedávno zveřejněných dokumentů je zřejmé, že abdikace a následný život nepřinesl bývalému králi klid. I jeho manželka, která Edvardovu vášeň zpočátku považovala za nepříjemné břemeno, se sama užírala v pochybnostech, nebyla nikdy uznána královskou rodinou a jednou se o svém manželovi nechala slyšet: „Nemůžete abdikovat a být spokojený“. Sama pak zemřela v zapomnění o čtrnáct let později.