Clintonová už na kampaň vybrala přes miliardu korun, překonala i Obamu

Washington - Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová získala během necelých prvních tří měsíců kampaně od dárců 45 milionů dolarů (1,1 miliardy korun). Podle jejího týmu 90 procent sumy tvoří částky do sta dolarů zaslané od drobných přispěvatelů. Favoritka demokratů Clintonová už tak získala víc peněz než v minulých volbách její předchůdce a současný šéf Bílého domu Barack Obama.

Clintonová oficiálně zahájila kampaň v dubnu a od té doby se její volební tým snažil po celých Spojených státech vybudovat síť malých přispěvovatelů. Kromě samotného financování kampaně měla tato strategie za cíl dát konkurentům najevo, že bývalá první dáma, která je někdy terčem kritiky za údajnou odtrženost od problémů řadových Američanů, má mezi lidmi širokou podporu.

Zisk Clintonové už překonal o 3 miliony dolarů částku, kterou během prvního čtvrtletí své druhé prezidentské kampaně před čtyřmi lety dokázal shromáždit Barack Obama. Clintonová, někdejší Obamova ministryně zahraničí, je podle průzkumů velkou favoritkou a před dalšími třemi dosavadními demokratickými kandidáty má náskok více než deseti procent.

  • Ve čtvrtek přibyla mezi demokraty další přímá konkurence - svou kandidaturu oficiálně oznámil exsenátor za stát Virginie Jim Webb. Kromě Clintonové a Webba se chce o nominaci Demokratické strany ucházet i bývalý guvernér státu Rhode Island Lincoln Chafee, někdejší guvernér Marylandu Martin O'Malley a nezávislý senátor Bernie Sanders

Mezi republikány je situace podstatně vyrovnanější, přední příčky ve voličských anketách patří v posledních dnech zvláště někdejšímu guvernérovi Floridy Jebu Bushovi, miliardáři Donaldu Trumpovi či hispánskému senátorovi Marku Rubiovi.

Profil Hillary Clintonové (67)

Narodila se 26. října 1947 v Chicagu v rodině republikánského obchodníka. Vystudovala politické vědy na Wellesleyské koleji (1969) a práva na Yaleově univerzitě (1973), kde se potkala se svým budoucím manželem Billem Clintonem. Vzali se v roce 1975; jejich vztah poznamenala v médiích hojně propíraná aféra jejího muže a stážistky Moniky Lewinské.

Od roku 1968 je členkou Demokratické strany a jako studentka se angažovala proti válce ve Vietnamu. Po absolvování univerzity pracovala jako právnička, mimo jiné se zapojila do práce výboru Sněmovny reprezentantů, který vyšetřoval aféru Watergate. Po zvolení manžela prezidentem zastávala roli první dámy USA (1993 až 2001). Poté působila jako senátorka za stát New York (2001 až 2009).

Na prezidentku už jednou kandidovala. V roce 2008 se jako první žena v historii Spojených států dostala až do finále stranického nominačního souboje, poté se jí ale přestalo dařit a potýkala se s nedostatkem peněz na kampaň. Proto nakonec odstoupila a prezidentem se stal jiný demokratický kandidát – Barack Obama. Ten jí po nástupu do Bílého domu nabídl post ministryně zahraničí. Během svého funkčního období (2009 až 2013) se stala nejvíce zcestovalým šéfem americké diplomacie, navštívila 112 zemí.

Několikrát zavítala i do Česka. Například v roce 2010 přijela spolu s Obamou u příležitosti podpisu odzbrojovací smlouvy s Ruskem. V roce 2011 zase společně s manželem Billem Clintonem dorazili na státní pohřeb Václava Havla, se kterým byli přátelé. Koncem roku 2012 pak v Praze podpořila americko-japonskou společnost Westinghouse v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Tendr byl později zrušen.

S Billem Clintonem mají dceru Chelsea. Od loňského září je Clintonová i babičkou, její vnučka se jmenuje Charlotte. Kromě toho je autorkou úspěšných memoárů Živoucí historie (Living History, 2003) a Těžká rozhodnutí (Hard Choices, 2014).