Rozpad Sýrie je realitou, konflikt by mohl trvat generace

Naděje na jednotnou Sýrii se s každým měsícem dalších bojů vzdaluje. Země se již nyní rozpadla na pět nesourodých částí a syrský prezident Bašár Asad se nejspíš bude muset vzdát dalších částí svého území, aby dokázal zachránit Damašek, Homs, Hamá a pobřežní Latákíju. Podle zmocněnce OSN Staffana de Mistury existuje nebezpečí, že Sýrii čeká dlouhý konflikt, který by mohl trvat i celé generace.

Režim Bašára Asada již ovládá jen třetinu země. Povstalci totiž mají k dispozici podporu Saúdské Arábie, Kataru a Turecka. Asad už navíc nemá nic v záloze. Potýká se s nedostatkem vojáků a jeho spojenci Írán i libanonský Hizballáh již na něj tlačí, aby se vzdal dalších oblastí. Nedokážou mu totiž pomoci tak, aby udržel kontrolu nad svým územím.

Asad tak v zájmu ochrany klíčových měst Damašku, Homsu, Hamá a pobřežní Latákíji bude muset opět ustupovat a to by mohlo znamenat, že se vzdá i největšího města v zemi Aleppa a pravděpodobně neudrží ani Dará na jihu země.

Sýrie se tak již nyní prakticky rozpadla na pět nesourodých částí ovládaných Asadem, radikály z organizace Islámský stát, kteří mají kontrolu nad polovinou země, byť většinou jde o poušť. Opoziční síly kontrolují jižní Sýrii, Kurdové drží území u tureckých hranic a radikálové napojení na Al-Káidu (zejména na frontu An-Nusra) drží zbytek území na severu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Budoucnost Sýrie bude zřejmě bez Asada

Otázka tak již není, jestli se Sýrie rozpadne, ale jestli se ji podaří opět sjednotit. Zmocněnec OSN Staffan de Mistura, který dva měsíce v zemi vyjednával, informoval Radu bezpečnosti o existujícím nebezpečí, že Sýrii čeká dlouhý konflikt, který bude trvat generace. Naděje na jednotnou Sýrii se navíc vzdaluje s každým měsícem dalších bojů. Podle BBC de Mistura přiznal, že je nutné pokusit se nalézt politické řešení, byť by to znamenalo vojenské vítězství těch, kteří mají nyní převahu.

Pro budoucnost země tak nyní existuje několik scénářů, zřejmě již ale není nic, co by dokázalo u moci dlouhodobě udržet Bašára Asada. „Neumím si představit žádné řešení s dlouhodobým přežitím Asada. To ale neznamená, že se nebude snažit udržet u moci, i když ho Írán a Rusko už budou chtít dostat z kola ven. Končí zde jedna etapa a Asadovi již v klobouku nezbyli žádní další králíci,“ řekl BBC nejmenovaný diplomat.

K možným scénářům dalšího vývoje země tak nyní patří i vítězství rebelů, přestože si tuto variantu USA nikdy nepřály. Mohlo by to dokonce znamenat, že Damašek padne do rukou islamistů.

Případné dohody by se muselo zúčastnit čtyři až pět stran: zástupci režimu, islamisté ze severu, opozice z jihu, Kurdové a možná také určitá forma Federální vlády. Ti všichni by se museli shodnout na vytlačení IS z jeho území na východě, k čemuž by jim musel pomoci Západ.