Dva Češi byli zavražděni v albánských horách

Tirana - Dva čeští turisté, sedmadvacetiletý muž a šestatřicetiletá žena, byli zavražděni v horách na severu Albánie. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že oběti pocházely ze západních Čech. Podle albánského serveru Albanian Daily News je zřejmě doprovázel místní obyvatel. Těla obětí se našla v rozstříleném autě, které bylo shozeno ze skály, aby zločin vypadal jako nehoda.

„Mohu potvrdit, že skutečně došlo k vraždě dvou českých turistů na severu Albánie v horské oblasti. Byli nalezeni mrtví v rozstříleném autě. Případ řeší albánská policie,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. „Těla byla poslána na pitvu do Tirany, došlo ke ztotožnění, v těchto chvílích by o tom měli být informováni příbuzní obětí,“ doplnila.

Policie informovala, že zavraždění cestovali v pátek v pozdních večerních hodinách autem z vesnice Prekal Dukagjin, kde se nachází českými turisty vyhledávaný kemp. Zastřeleni byli v oblasti národního parku Thethi. Policie se domnívá, že je doprovázel místní obyvatel, informuje Albanian Daily News. Vůz byl údajně shozen do rokle, aby událost vypadala jako nehoda. Agentura AFP uvedla, že se ve vozidle našla útočná puška kalašnikov a deset nábojů.

Albánská policie se domnívá, že přepadení mají na svědomí čtyři lidé ve věku mezi 18 a 35 lety. Zatím nebyli identifikováni, na okně vozidla se však našly otisky prstů jednoho z pachatelů. Tím mohl být podle albánských médií najatý průvodce nebo stopař. Celá akce byla pravděpodobně předem připravená. Policie už v souvislosti s vraždou vyslechla 35 lidí, bez výsledku. Vypsala odměnu 30 tisíc eur za informace, které povedou k dopadení viníků.

Horská divočina v okolí místa činu, kde skalní vrcholy dosahují výšky až 2400 metrů, je oblíbenou destinací pro turisty ze západní a střední Evropy. České turisty od cesty do těchto míst neodradilo ani to, že v této oblasti v roce 2001 zmizeli tři čeští studenti. Osud pohřešovaných neobjasnila ani vypsaná odměna. Nepotvrdily se ani spekulace, že se studenti mohli stát oběťmi obchodování s lidskými orgány.

Albánské pohnutí nejen na sociálních sítích

Brutální čin nenechal Albánce chladnými. Na sociálních sítích jich již několik tisíc sdílelo příspěvek s hashtagem AlbaniansSaySorryToCzechPeople, čili Albánci se omlouvají Čechům. „Neexistují slova, která by vyjádřila naši omluvu. Pro tu zvěř, která takový strašný čin spáchala, také nemáme slov,“ zní jeden z příspěvků.

V centru města Škodra, v jehož blízkosti se čin stal, se dokonce na spontánním pietním shromáždění sešlo množství lidí. Zapalovali svíčky a vyjadřovali soustrast rodinám obětí. Jako barbarský čin vraždu odsoudil i předseda albánského parlamentu Ilir Meta.

Bývalý albánský prezident a premiér Sali Berisha vyjádřil na Facebooku soustrast rodinám zavražděných a vyzval ke ztrojnásobení odměny za informace, které povedou k dopadení vrahů.

Cestovatel: Albánie je bezpečná

„Ze svých zkušeností mohu říct, že je to velmi bezpečné místo. Byl jsem tam několikrát, jednou dokonce i s manželkou a naší dvouletou dcerou. Cítili jsme se naprosto bezpečně,“ popisuje cestovatel Petr Horký albánský národní park Thethi, kde k vraždě došlo. „Albánii považuji za jednu z nejbezpečnějších zemí Evropy. Platí tam stejná pravidla jako kdekoliv jinde ve světě, ve větších městech si dávat pozor na zastrčené ulice či opuštěná místa, ale právě příroda, která je v Albánii překrásná, je pro místní i pro cizince poměrně bezpečná,“ vypráví Horký.

„Kdykoliv jsem cestoval do Albánie, tak jsem se snažil být co nejvíce soběstačný, abych nebyl odkázaný na místní úřady nebo policii. Pokud něčemu důvěřuji, tak jsou to mechanismy, které v Albánii platí, jako je pravidlo hosta. Když člověk přijíždí a je hostem někoho místního, tak je nedotknutelný. To má v Albánii více než stoletou tradici,“ hovoří cestovatel o svých zkušenostech.

České ministerstvo zahraničí vraždu českých turistů v Albánii považuje za ojedinělý incident, v žádném případě pak za teroristický čin. Stejně tak pro české cestovní kanceláře je Albánie obecně bezpečnou zemí, proto neuvažují, že by začaly rušit zájezdy.

Jiný případ, úspěch albánské policie

Albánské policii se nyní podařilo zadržet na severovýchodě země kosovského Albánce Shukri Hotiho, který v roce 1997 zastřelil samopalem v centru Prahy v rámci krevní msty svého krajana. Zavražděný muž byl ale stíhán za nedovolené ozbrojování. Šlo tehdy o vyřizování účtů mezi znesvářenými rodinnými klany Hoti a Xaja, které provázela řada vražd nejen v Česku, ale také v Kosovu, v Německu a ve Švýcarsku. V květnu 1998 se obě rodiny v Kosovu slavnostně smířily. Hotiho ale nejspíš čeká vydání do České republiky, kde byl odsouzen k dvanáctiletému vězení.