Napětí v Donbasu opět roste. Za den padlo osm vojáků

Kyjev – „Ruské teroristické uskupení“ vážně porušilo příměří. Při ostřelování na východě Ukrajiny zemřelo za posledních 24 hodin osm vojáků a další jsou zranění, uvedla tamní bezpečnostní rada. Podle agentury AFP utrpěly vládní síly nejhorší ztráty za posledních pět týdnů. Separatisté naopak obvinili armádu, že zabila dva povstalce a jednu civilistku.

Ukrajinská bezpečnostní rada obvinila „ruské teroristické uskupení“, že se dopustilo jednoho z nejhorších porušení příměří silným ostřelováním ukrajinských pozic z houfnic ráže 152 milimetrů. „Osm ukrajinských vojáků zahynulo, 16 bylo zraněno,“ uvedla rada v komuniké.  

Do bilance je zahrnuto i pět obětí úterní exploze. „V Luhanské oblasti okolo poledne 14. července u vsi Bolotene během plnění služebního úkolu odminovat místní prostor vybuchlo neupřesněné výbušné zařízení. Pět příslušníků ozbrojených sil zahynulo,“ konstatoval mluvčí Ruslan Tkačuk.    

Podle jiné verze místních úřadů pětice vojáků prověřovala minová pole poblíž hranice s Ruskem a zahynula při střetu s průzkumnou hlídkou nepřítele. Podobné rozpory se týkají i smrti civilistky v Doněcku. Ukrajinská média tvrdí, že terčem nastražené nálože se stala sekretářka šéfa povstalců Alexandra Zacharčenka, ale z úterního atentátu zprvu vyvázla se
zraněním. Prý šlo o vyřizování účtů mezi soupeřícími frakcemi separatistů.

Boje na Ukrajině
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Efrem Lukatsky

Podle Kyjeva v poslední době ožila průzkumná a výzvědná činnost nepřítele. „Tyto akce svědčí o dalším pokusu Ruska a jeho loutek zcela zničit minské dohody a obnovit boje novou ofenzivou (…),“ varovala bezpečnostní rada. Ukrajinské velení prý už podniká protiopatření k odražení „ruské agrese“. Moskva ale nadále popírá, že by se do konfliktu přímo zapojila.

V Dobasu už zemřelo 6,5 tisíce lidí

V polovině února bylo na východě Ukrajiny vyhlášeno příměří na základě dohody z Minsku. Obě strany se ale od té doby vzájemně obviňují z porušování klidu zbraní. Konflikt si od loňského dubna vyžádal více než 6500 životů. 

Vůdcové povstalců v Doněcku a Luhansku Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij nedávno vyzvali Radu bezpečnosti OSN ke zřízení mezinárodního tribunálu, který by soudil ukrajinské vojáky za válečné zločiny. Důkazů prý mají dostatek.