Kontroverzní vítězství: Prezidentem Burundi je potřetí Nkurunziza

Bujumbura - Prezidentské volby v Burundi podle očekávání vyhrála dosavadní hlava státu Pierre Nkurunziza. Třetí pětiletý mandát mu zajistil zisk více než 69 procent odevzdaných hlasů. Burundská ústava přitom zakazuje ucházet se o prezidentský úřad dvakrát po sobě. Opozice volby bojkotovala.

Úterní volby provázelo násilí, strach a nedůvěra. Nkurunzizovo dubnové rozhodnutí kandidovat potřetí, což je v rozporu s ústavou, v zemi zvedlo napětí a přimělo opozici k bojkotu voleb. Vypukly politické nepokoje, kvůli kterým byl původní termín voleb odložen a na 160 000 Burunďanů se uchýlilo do sousedních zemí. Při protestech přišlo o život nejméně 80 lidí. S postupem Nkurunzizy nesouhlasí ani mnohé africké země, Africká unie nevyslala k hlasování žádné své pozorovatele.

Ministerstvo zahraničí USA vyjádřilo ohledně věrohodnosti těchto voleb pochybnosti. „Legitimitu volebního procesu v Burundi v posledních měsících poškodilo pronásledování opozice a občanské společnosti ze strany vlády, umlčování médií… a zastrašování voličů,“ uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva John Kirby.

Prezidentské volby v Burundi
Zdroj: Mike Hutchings/Reuters

Podle ústřední volební komise byla účast vysoká, 73,4 procenta. Pozorovatelé a novináři ale v době hlasování zaznamenali menší účast, kolem 50 procent.

Kromě Nkurunzizy kandidovalo dalších sedm lidí, ale podle odborníků byl dosavadní prezident jasným favoritem od samého začátku. Zástupce opozice Leonce Ngendakumana prohlásil, že jde o pseudovolby, a další zástupci opozice tvrdí, že se vláda zachovala nezodpovědně, když se nepokusila krizi vyřešit předem. Podle nich kabinet vede Burundi do vleklé krize a izolace.

Nkurunziza patří k většinovým Hutuům, kteří bojovali za občanské války proti menšinovým Tutsiům. Boje skončily mírovou dohodou před deseti lety, kdy se Nkurunziza stal poprvé prezidentem. První mandát ale získal volbou v parlamentu a až druhý v přímých volbách. Ústava dovoluje ucházet se o nejvyšší úřad jen dvakrát po sobě, prezident ale první volbu k této podmínce na rozdíl od opozice nepočítá. 

Prezidentské volby v Burundi
Zdroj: Mike Hutchings/Reuters