Na Západním břehu upálili batole, v podezření izraelští extremisté

Palestinské batole zemřelo během žhářského útoku na Západním břehu. Rodiče a starší bratr jsou těžce zraněni. Útočníci po sobě zanechali nápisy "pomsta" a "ať žije Mesiáš" v hebrejštině. Policie podezřívá židovské extremisty. Palestinské radikální hnutí Hamas vyhlásilo den zloby a oznámilo, že od této chvíle je legitimním cílem jakýkoli Izraelec. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás řekl, že se Izrael bude za tento zločin odpovídat před Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Ke žhářskému útoku došlo ve vesnici Kfar Duma poblíž Nábulusu, uvedly místní úřady. Na popáleniny už zemřelo osmnáctiměsíční dítě, jeho příbuzní jsou těžce zranění. Matka je podle BBC v kritickém stavu.

Jeden z místních obyvatel Mesalem Daoubasah uvedl, že viděl čtyři osadníky, jak z místa prchají, a několik lidí, kteří se je snažili pronásledovat. Podle dalších svědků pachatelé nejprve rozbili okna, než do dvou domů hodili zápalné bomby. V jednom z nich zrovna nikdo nebyl, ve druhém ale pobývala rodina. Otec stihl zachránit pouze manželku a staršího syna. Batole prý neviděl, protože po útoku nefungovala elektřina. Na zveřejněných snímcích je patrné, že domy byly značně poškozeny.

Mluvčí izraelské policie uvedla, že šlo pravděpodobně o nacionalisticky motivovaný čin. "Předběžné šetření naznačuje, že podezřelí vstoupili do vesnice v časných ranních hodinách, zapálili domy a postříkali je hebrejskými nápisy," uvedly Izraelské obranné síly (IDF), které útok označily za "barbarský teroristický čin".

Na zdech se objevila značky pomsty, kterou při útocích používají extremisté. Podle izraelské policie jde o nejvážnější incident od loňska, kdy byl upálen palestinský chlapec odvetou za smrt tří unesených a zavražděných Izraelců.

Západní břeh oplakává smrt balotele (zdroj: ČT24)

Extremisté brojí proti omezování židovských osad

Izraelští extremisté jsou odpovědní za útoky proti mešitám a dalším budovám na Západním břehu, k nimž došlo v posledních letech. Většinou šlo o odvetné akce za izraelské zásahy proti nezákonně budovaným židovským osadám.

Útok v obci Kfar Duma je považován za součást takzvané kampaně "price tag". Jejími nositeli jsou ultranacionalističtí Židé, kteří své akce považují za formu odplaty vládě, která má podle nich "platit cenu" (price tag = cenovka) za jakékoli omezování židovských osad na palestinské půdě.

Armáda vyslala na Západní břeh čtyři prapory - dvě pěší brigády předčasně ukončily výcvik a vrátily se na své základny, aby byly k dispozici. "Musíme se připravit na incidenty, které se mohou odehrát na (jeruzalémské) Chrámové hoře. Spolupracujeme s palestinskou bezpečností, abychom situaci zklidnili," řekl armádní mluvčí Moti Amoz.

Šok a odsouzení - Izraelští politici mluví o "nejhorším druhu terorismu"

Izraelští politici jsou brutalitou útoku šokováni. "Je to teroristický útok, jsem v šoku. Izrael zaujímá vůči terorismu nejtvrdší postoj, ať je pachatelem kdokoli," prohlásil premiér Benjamin Netanjahu. Bezpečnostní složky prý dostaly příkaz využít všechny prostředky k rychlému dopadení vrahů. "Vyjadřuji rodině jménem občanů Izraele soucit a přeji zraněným členům rodiny brzké uzdravení," dodal premiér.

Ministr obrany Moše Jaalon řekl, že Izrael "nemůže tolerovat teroristický čin a odsuzuje ho". Armáda i policie podle něj pátrají po vinících. "Nedovolíme, aby židovský terorismus ohrožoval životy Palestinců... budeme proti němu bojovat všemi prostředky, které máme k dispozici," uvedl. Vyjádřil rodině soustrast a vyzval veřejnost ke zdrženlivosti. Vůdce opozice Jicchak Herzog prohlásil, že šlo o "nejhorší druh terorismu" a že by kvůli tomu měl být vyhlášen národní smutek.

Diplomacie Evropské unie vyzvala k určení odpovědnosti za útok a k využití právních prostředků. Izrael podle ní nesmí tolerovat násilí páchané osadníky.

Palestinská samospráva připsala odpovědnost za útok izraelské vládě. "Kdyby netrvala na další výstavbě v osadách a nechránila osadníky, tento zločin by se nestal. Bude to další bod, který proti Izraeli vzneseme u Mezinárodního trestního soudu," reagovala na čin samospráva. Abbás čin označil za další "válečný zločin," za nějž Izrael půjde před ICC. "Okamžitě připravíme dokumentaci a předáme ji ICC," řekl Abbás s tím, že Izraelci páchají válečné zločiny a zločiny proti lidskosti každý den. Palestinská policie rozmístila policisty k mešitám, ale její zástupce řekl, že policisté nebudou moci zabránit protestům, k nimž vyzývá Hamas.