Trosky u Réunionu jsou skutečně z Boeingu 777, shodují se experti

Záhada letu MH370 bude zřejmě nakonec rozluštěna. Experti se předběžně shodují, že úlomek letadla nalezený na ostrově Réunion pochází z Boeingu 777. Může tak jít o trosky malajsijského letounu, který se loni v březnu beze stopy ztratil na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu. Všech 239 lidí na palubě bylo později prohlášeno za mrtvé.

Dvoumetrový úlomek našli ve středu pracovníci firmy, která má na starosti čištění pobřeží. Jedná se o vztlakovou klapku z křídla letadla. Na francouzský ostrov v Indickém oceánu byl vyslán tým malajsijských vyšetřovatelů, aby trosky podrobně prozkoumal. „Je téměř jisté, že (úlomek) pochází z Boeingu 777. Sdělil mi to náš hlavní vyšetřovatel,“ uvedl náměstek malajsijského ministra dopravy Abdul Aziz Kaprawi, jehož citovala agentura Reuters. 

Podle něj potrvá nejméně dva dny, než se ověří, zda byl úlomek z letu MH370. Malajsie již vyslala na místo nálezu na ostrově Réunion tým expertů. Razak upřesnil, že druhý malajsijský tým odcestoval do Toulouse na jihu Francie, kam budou objevené úlomky přepraveny ke zkoumání, zda patřily pohřešovanému stroji.

Média původně informovala, objevený kus křídla byl už do Toulouse dopraven, ale agentura AFP večer s odvoláním na francouzské soudní zdroje napsala, že se tak stane až v sobotu. Soudní expertiza pak má být provedena během příštího týdne.

Klíčové je sériové číslo a podobná označení stroje

Pokud bude definitivně potvrzeno, že jde o trosky Boeingu 777, je téměř jisté, že se jedná o zmizelý let MH370. Žádné jiné takové letadlo totiž v oblasti nehavarovalo. „Na první pohled to vypadá velmi nadějně, protože havárií Boeingů 777 bylo velmi málo a ten kus vypadá, že by opravdu mohl pocházet z této havárie. Odborníci to určitě poznají podle sériových čísel nebo dalších označení. Při výrobě jsou všechny součástky certifikovány a experti mají přehled, co bylo kam namontováno,“ vysvětlil letecký publicista Martin Salajka.

„Troufl bych si tvrdit, že pravděpodobnost hraničí s jistotou,“ konstatoval další letecký publicista Martin Velek, který poukázal na srovnání vyplaveného dílu s kresbou v manuálu popisujícím technické části letadla.

Pozůstalí se bojí dalšího falešného poplachu

Příbuzní stovek cestujících zažili napjatých 17 měsíců plných mnoha zvratů. „Většinu dne cítím srdce až v krku,“ říká Američanka, jejíž partner cestoval boeingem. Lidé se ale bojí dalších ukvapených závěrů. „Může jít o trosky MH370, ale myslím, že bychom měli raději počkat na oficiální potvrzení,“ konstatoval Číňan, který přišel o matku. „Bylo tu tolik falešných poplachů,“ připomněl.

  • „Jedna moje část doufá, že jde o MH370, takže to v sobě budu moci uzavřít a řádně pohřbít svého manžela, ale druhá část říká 'ne, ne, ne', ještě je naděje,“ sdělila BBC žena supervizora letu.

Pokud úlomek skutečně pochází z hledaného stroje, stejně zbývá kolem MH370 dlouhá řada otázek. „Kde je to letadlo? Kde jsou cestující? A co se vlastně stalo? Proč se něco takového stalo? Kdo je za to zodpovědný?“ ptá se Ind, jehož manželka cestovala osudného dne boeingem. Malajsijské úřady, které mají na starost vyšetřování, dosud nedokázaly vysvětlit, proč letadlo najednou dramaticky odbočilo z kurzu a skončilo zřejmě v Indickém oceánu.

Nález úlomku by mohl navést pátrače k dalším troskám, případně k černým skříňkám. Ty už ale podle Salajky nemusejí být schopné poskytnout tolik potřebné informace.

  • Let MH370 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizel z obrazovek radarů v noci na 8. března loňského roku. Dosud se předpokládalo, že se Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50). Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci zatím nepodařilo žádné trosky objevit. Podle malajsijských úřadů neštěstí nikdo nepřežil.