Republikán Cain hodil ručník do prezidentského ringu

Atlanta - Republikánský prezidentský kandidát Herman Cain, který čelí několika obviněním ze sexuálního obtěžování, prozatím vzdal boj o křeslo amerického prezidenta. Na dnešním shromáždění v Atlantě prohlásil, že obvinění na jeho adresu jsou „falešná a nepodložená“, chce se ale vyhnout tlaku, který poškozuje jeho rodinu. Bez dalšího upřesnění také uvedl, že později podpoří jiného kandidáta.

Cain se v říjnu překvapivě zařadil na první místo v průzkumech před republikánskými primárkami. Jeho podpora mezi voliči se však propadla poté, co se před několika týdny objevila první obvinění ze sexuálního obtěžování žen v době, kdy byl vysoce postaveným činitelem americké asociace restaurací. Naposledy začátkem tohoto týdne podnikatelka z Atlanty tvrdila, že s ní Cain 13 let udržoval nemanželský poměr. Republikánský politik to popřel.

„Nic špatného jsem neprovedl,“ řekl Cain koncem listopadu televizi CNN ohledně nejnovějšího obvinění. Vyloučil, že dotyčná by mohla mít e-maily, dopisy nebo jiný materiál, který by případně mohl sloužit jako důkaz vztahu. Uvedl, že nemá co skrývat, připustil ale, že ženu z amerického státu Georgia, která za obviněním stojí, zná. Dokonce ji označil za přítelkyni, anebo si prý aspoň dříve myslel, že je jeho přítelkyní. Údajně ji i finančně podporoval. Rezolutně popřel, že by za vztahem bylo něco jiného. „Nemám žádné neshody se svou manželkou a ona nemá žádné neshody se mnou,“ řekl Cain o své rodinné situaci.

Největší šanci kandidovat za republikánskou stranu v prezidentských volbách v současnosti má bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich a někdejší guvernér státu Massachusetts Mitt Romney.