Pákistán chce omezit spolupráci s USA

Islámábád – Pákistán hrozí, že omezí spolupráci se Severoatlantickou aliancí a Spojenými státy. Vláda premiéra Giláního chce přehodnotit vojenské a politické vztahy. Rovněž nařídila, aby se uzavřely hraniční přechody pro zásobování jednotek NATO v Afghánistánu. Jde o odvetu za akci aliančních vrtulníků, při které v noci na sobotu zemřelo více než dvacet pákistánských vojáků. USA vyjádřily Pákistánu hlubokou lítost nad smrtí jeho vojáků a zdůraznily důležitost svých vztahů s Islámábádem. K incidentu se dnes vyjádřil také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen, který jej označil za tragický a neúmyslný.

Americké vrtulníky aliance podnikly útok na kmenovém území v severozápadním Pákistánu jen 2,5 kilometru od hranice s Afghánistánem. Terčem útoku se stala lokalita, kde se ale nacházelo několik desítek pákistánských vojáků, kteří v oblasti bojují proti ozbrojencům extremistického hnutí Tálibán. Údaje o počtu mrtvých se liší. V sobotu různé zdroje informovaly o nejméně 26 vojácích, kteří zahynuli, dnes se nejnověji objevil údaj 24. Těla vojáků byla dnes pohřbena v Péšávaru za účasti šéfa armády.

V reakci na útok Islámábád podle BBC nařídil přezkoumání a přehodnocení veškeré spolupráce se Spojenými státy a Severoatlantickou aliancí, včetně spolupráce diplomatické, politické, vojenské a zpravodajské. „Pákistán se ocitl pod útokem. Pod útokem na svou suverenitu a nezávislost,“ vysvětlil premiér Jusúf Rázi Gilání. Pákistán také vyzval USA k vyklizení základny Šamsí v jihozápadní provincii Balúčistán používané pro útoky amerických bezpilotních letadel proti islámským radikálům.

Na smrt vojáků nereagovaly jen politické špičky, ale také tisíce Pákistánců, kteří dnes svou nevoli dávají najevo před americkým konzulátem v Karáčí. „Pryč s Amerikou,“ skandoval podle agentury Reuters rozvášněný dav.

Washington vyjádřil nejhlubší soustrast Islámábádu

Ve společném dokumentu amerického ministerstva obrany a zahraničí vyjádřil Washington nejhlubší soustrast Islámábádu a zdůraznil podporu vyšetřování, jež hodlá NATO uskutečnit. Šéfové obou ministerstev Leon Panetta a Hillary Clintonová osobně kondolovali svým pákistánským protějškům, napsala agentura AP. Rasmussen svůj postoj vyjádřil v dopise pákistánskému premiérovi, v němž také Islámábád ujistil o pokračování intenzivní spolupráce v boji proti terorismu. Slíbil podporu vyšetřování incidentu a to, že se NATO ze závěrů vyšetřování poučí.

V květnu Pákistán ostře protestoval kvůli akci proti Usámovi bin Ládinovi v Abbotábádu. Nelíbilo se mu, že Američané o operaci nikoho předem neinformovali.

Pákistán se staví proti USA a NATO (zdroj: ČT24)