Ekonomičtí ministři LAS vypracovali sankce vůči Sýrii

Káhira – Ministři hospodářství a financí Ligy arabských států (LAS) dnes v Káhiře vypracovali soubor ekonomických sankcí, které by liga měla vyhlásit proti syrskému režimu za jeho krvavé útoky proti civilistům. Dokument byl zpracován jako návrh, který v neděli na svém zasedání posoudí arabští ministři zahraničí.

Sankce mají být reakcí na přezíravý syrský postoj k ultimátu LAS, které vypršelo v pátek. Vedení ligy požadovalo, aby Sýrie vyslovila souhlas s přijetím skupiny arabských civilních a vojenských pozorovatelů. Damašek ale zatím všechny výzvy ze strany svých arabských sousedů k zastavení násilí ignoruje. 

Podle AFP je součástí návrhu sankcí zákaz finančních operací s účastí syrského kapitálu, zmrazení syrských aktiv v arabských bankách a zákaz cestování syrských politiků do arabských států. Sankce dále předpokládají zrušení leteckého spojení se Sýrií a zastavení
všech projektů, které arabské země v Sýrii financují. Neměly by se ale dotknout základního zásobování syrského obyvatelstva a dodávek humanitární pomoci. 
   
LAS se intenzivně snaží vyřešit krizi v Sýrii, zejména zastavit represe tamního režimu proti civilistům, které už stály život na 3 500 lidí. Kvůli neústupnosti Damašku liga před deseti dny pozastavila členství Sýrie v LAS. Ve čtvrtek jí pak dala 24 hodin na podpis dohody o vyslání pozorovatelů. 

Protesty v Sýrii
Zdroj: ČT24

Podle agentury AP bude dopad sankcí sporný, protože z návrhu není jasné, jaký mechanismus by arabské státy chtěly k jejich prosazení použít. Výhrady k sankcím mají navíc syrští sousedé Irák a Libanon. Podle šéfa irácké diplomacie jsou sankce proti Sýrii „zhola nemožné“, a to nejen kvůli těsným hospodářským vztahům mezi oběma zeměmi, ale také kvůli velkému počtu Iráčanů, kteří v Sýrii žijí.
   
Přesto může mít vyhlášení sankcí silný, zejména symbolický dopad. Sýrie se považuje za kolébku arabského nacionalismu, sousedí s pěti dalšími arabskými státy a navíc s Izraelem, s nímž ji spojuje křehké příměří. Damašek udržuje těsné kontakty jak s mocným hnutím Hizballáh, tak s íránským náboženským vedením. 



Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes LAS obvinil z „internacionalizace“ syrské krize. „Poslední rozhodnutí ligy dávají zelenou internacionalizaci situace v Sýrii a vměšování do jejích vnitřních záležitostí,“ citovala agentura SANA Mualimův dopis adresovaný vedení LAS.