V JAR zabijí pytláci každý den jednoho nosorožce

Washington - Světový fond na ochranu přírody varuje, že nosorožcům hrozí úplné vyhubení. Podle listopadové zprávy jich pytláci jen v Jihoafrické republice zabili rekordní počet – 341. To je nejvíc za poslední desetiletí. Tamní vláda chce pytláky zastavit, a tak do rezervací poslala vojáky.

Znetvořené mrtvoly nosorožců v jihoafrické poušti jsou brutálním dílem pytláků. Jde jim jen o jejich rohy. Odříznou je a zmrzačená zvířata nechají vykrvácet. Vzácnou surovinu pašují překupníci do Asie na lékařský výzkum nebo jako trofeje. Zdejší vláda proto vyhlásila pytláckým gangům válku. Do rezervací poslala speciální vojenská komanda. Za pomoci radaru a letadel hlídají i pašerácké cesty u hranic s Mozambikem. „Pokud někdo vnikne do parku nebo dojde k incidentu, jsou pro nás bezpilotní letadla naprosto neocenitelná,“ říká velitel vojenského komanda Andrew Parker. 

Podle ochránců přírody hrozí nosorožcům vyhubení. Jen v Jihoafrické republice zabijí pytláci každý den jeden kus. Místní veterináři chtějí před nimi zachránit aspoň některé jedince. Proto je včas odchytávají a při narkóze jim rohy preventivně uřezávají sami.  

Pašerácké gangy vydělávají na prodeji rohů miliony dolarů. Část lidí v Asii totiž věří v jejich léčivou moc. Prášek z rozemletých rohů dokáže údajně léčit rakovinu nebo impotenci. Největší poptávka je ve Vietnamu, tady už ale nosorožce pytláci vyvraždili.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)