V Rumunsku se budou moct zabíjet toulaví psi

Bukurešť - Rumunský parlament přijal zákon umožňující zabíjení potulných psů, kteří v zemi zaplavují řadu velkých měst a především metropoli Bukurešť. Pro tento kontroverzní předpis hlasovalo 168 poslanců dolní komory, proti bylo 111 a 14 se zdrželo. Návrh zákona kritizovaly především organizace ochránců zvířat.

Zákon byl přijat po četných odkladech, posuzování v komisích a vyjádřeních odborníků. Opozice tvořená sociálními demokraty a liberály volala po novém posouzení právního aktu v komisi.

Horní komora parlamentu, Senát, již zákon schválila. Podle jeho znění mají být psi umístěni po odchytu v útulku, a pokud se do 30 dnů nenajde jejich původní majitel nebo si je někdo nevezme, budou moci být usmrceni v případě, že kapacita útulku bude překročena.

Toulaví psi tvoří součást koloritu města: pobíhají po ulicích a často tak blokují dopravu, spí na chodnících a dokonce naskakují do autobusů městské dopravy a nechávají se vozit jinam, přitom za jízdy od cestujících loudí pamlsek. Většinou nejsou agresivní a je na nich vidět, že jsou zvyklí dostávat rány. Neřízeně se ale množí, živí se převážně odpadky a stále častěji napadají především osoby jdoucí vyhodit odpad, protože ho považují za vetřelce ve svém „loveckém“ rajonu. Letos takto v metropoli zahynula žena napadená smečkou, v roce 2006 toulaví psi zabili japonského turistu.

Navrhovatel zákona proti toulavým psům Mihai Atanasoaie:
"Mezi lety 2009 a 2011 toulaví psi pokousali téměř 30 000 obyvatel Bukurešti. Jeden člověk zemřel a polovina obětí byly děti."

Prezidentka asociace na ochranu zvířat Cutu cutu Marcela Pisla:
„Bukurešť už utratila za zabíjení toulavých psů 9 milionů eur ze státního rozpočtu. Město Brašov 2 miliony. A výsledek? Pořád je tu máme. Je to krátkodobé řešení. Noví přijdou do měst z venkova a jediný výsledek bude, že na tom všichni budou chtít vydělat peníze.“

Zákon o zabíjení toulavých psů prosadila vládnoucí liberálně demokratická strana (PDL) jako součást obecné hygieny a péče o zdraví obyvatel. Podle PDL je jen v Bukurešti údajně na 100 000 toulavých psů, kteří ročně poraní na 12 000 lidí.

Organizace ochránců zvířat to však popírají. Podle nich je v Bukurešti jen 40 000 toulavých psů a jejich počet by se rychle snížil jejich hromadnou sterilizací. Politiky podporující likvidaci toulavých zvířat obviňují z „nezodpovědnosti“.

Bukurešť bude zabíjet toulavé psy (zdroj: ČT24)

Poukazují na to, že v letech 2001 až 2007 bylo v dlouhodobé akci usmrceno v Bukurešti údajně 145 000 toulavých psů, nic to ale nevyřešilo. Pak byla likvidace psů zakázána. Kampaň proti zabíjení podpořila svého času i slavná francouzská herečka Brigitte Bardotová.