Tymošenkovou čeká lékařské vyšetření mimo věznici

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dovolil, aby Julija Tymošenková mohla podstoupit lékařské vyšetření mimo věznici. V posledních dnech stoupenci vězněné expremiérky a její obhájci několikrát zdůraznili, že její zdravotní stav se prudce zhoršil. Podle ombudsmanky Niny Karpačovové není vůdkyně opozice schopna vstát z postele a choroba ji „zcela přemohla“. Ochránkyně práv vyzvala vládu, aby zajistila okamžitý převoz odsouzené z věznice k lékařskému ošetření.

„Od rána jsem se o tuto otázku zajímal a hovořil o tom s ministrem zdravotnictví, s generálním prokurátorem a s ministrem vnitra. Upozornil jsem je, aby tomu věnovali potřebnou pozornost a aby poskytli veškerou nezbytnou lékařskou pomoc. Informovali mě, že systém, který existuje na Ukrajině, nedosahuje takové úrovně a takových standardů, jež jsou nezbytné. Proto léčení a vyšetření bude třeba poskytnout v lékařských zařízeních města Kyjeva. Podle všeho se to uskuteční dnes či zítra,“ řekl Janukovyč novinářům.

Soud Tymošenkovou odsoudil k sedmi letům vězení 11. října za překročení pravomocí při podpisu dohod o dodávkách zemního plynu z Ruska v roce 2009. Tymošenková se odvolala a její žádost by se měla projednat v prosinci.

Tymošenková už je ve vězení přes 100 dní. Podle jejích advokátů a spolupracovníků se její zdravotní stav v poslední době značně zhoršil. Prý už 19 dní nevstává z postele a nemůže se samostatně pohybovat. Přesná diagnóza ještě nebyla stanovena. Sama Tymošenková ošetření ve vězeňské nemocnici odmítala a trvala na tom, aby její zdravotní stav posoudili nezávislí, nejlépe zahraniční odborníci.