Syrští vojáci postřelili dva Turky

Damašek – V noci na dnešek postřelili syrští vojáci dva Turky. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan krátce na to vzkázal syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, že jeho dny jsou sečteny. Násilnosti pokračovaly ale v Sýrii i dnes, bezpečnostní síly zabily nejméně 4 lidi.

„Armáda a bezpečnostní síly dnes ráno při domovních prohlídkách zabily dvě osoby a dalších sedm zranily ve městě Homs a dva lidi zabily a osm zranily také ve městě Kusajr,“ uvedla syrská organizace pro lidská práva se sídlem v Londýně. 

Syrští vojáci navíc postřelili v noci na dnešek dva Turky. Autobus s tureckými poutníky se vracel z muslimské pouti v Saúdské Arábii přes syrské území. Vojáci na ně začali střílet. Turecký premiér v reakci na tento incident vzkázal syrskému prezidentu Asadovi: „Budeš bojovat proti komu? Budeš bojovat proti svým muslimským bratrům, kterým vládneš?“ 

Rozhovor s Julií Urbišovou (zdroj: ČT24)

Recep Tayyip Erdogan dodal, že dny syrského prezidenta Bašára Asada, jehož režim má podle OSN od března na svědomí životy již 3 500 vzbouřenců, jsou sečteny. 

Naopak Moskva se dnes opět zastala Damašku. Za násilí v zemi mohou také ozbrojené skupiny, které se infiltrují mezi syrskou opozici, řekl šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Zároveň odsoudil jako provokaci výzvy západních zemí, aby opozice nevyjednávala s Asadovou vládou. Násilí podle Moskvy musejí současně zastavit obě strany.