Gauck vzal Alžbětu na plavbu Berlínem

Berlín - Britská královna Alžběta II. se v Berlíně setkala s německým prezidentem Joachimem Gauckem a kancléřkou Angelou Merkelovou. S oběma předními německými politiky hovořila mezi čtyřma očima. O čem mluvili, ale politici neprozradili. Alžběta II. je v Německu oficiálně popáté. V zemi zůstane do pátku.

U prezidentského zámku Bellevue čekalo na královnu přes sto lidí s britskými a německými vlajkami. Panovnice jim krátce pokynula rukou z projíždějícího auta, než její kolona vjela do uzavřené části zámku. Po uvítání od Gaucka a podpisu do pamětní knihy se královna zúčastnila slavnostní přehlídky prezidentské vojenské jednotky.

Po schůzce s Gauckem se královský pár i německý prezident vydali otevřenou lodí po Sprévě ke historické budově Říšského sněmu. Řeku z obou břehů lemovaly řady lidí, které ani chladné počasí neodradilo od příležitost spatřit britskou panovnici na vlastní oči. Na několika místech lidé na nábřeží zpívali britskou hymnu.

Alžběta II. popáté v Německu: Podnikla plavbu Berlínem (zdroj: ČT24)

Od Říšského sněmu se královna přesunula autem ke kancléřství, kde ji uvítala Angela Merkelová. Do sídla německé kancléřky ji následoval i britský premiér David Cameron.

  • Britský tisk označil královnu za tajnou zbraň britské diplomacie. Londýn by v Berlínu rád viděl hlavního spojence pro svůj plán reformy Unie. Merkelová ale dosud britské námluvy odrážela. 

Po schůzce s kancléřkou čekala Alžbětu II. návštěva technické univerzity v Berlíně. Večer uzavře královnin program banket v zámku Bellevue.

Ve čtvrtek panovnice navštíví Frankfurt nad Mohanem, v pátek dopoledne pozdraví Berlíňany u Braniborské brány. Poté se britská královna přesune do Dolního Saska, kde navštíví někdejší koncentrační tábor v Bergen-Belsenu, který v dubnu 1945 osvobodily britské jednotky. Bude to její první návštěva některého z nacistických táborů. Z Bergen-Belsenu se Alžběta II. vrátí zpět do Británie.

Na bezpečnost královny dohlíží v Německu přes 800 policistů. Přísná bezpečnostní opatření provázela i její příjezd do zámku Bellevue: policie uzavřela okolní silnice a veřejnost mohla sledovat celý ceremoniál pouze z větší vzdálenosti. Při jízdě královny do kancléřství budou pro veřejnost uzavřeny i mosty přes Sprévu mezi prezidentským a kancléřským úřadem.

Spolkový kriminální úřad (BKA) uvedl, že v souvislosti s návštěvou britské panovnice hodnotí teroristickou hrozbu v Německu stupněm 2. To znamená, že sice existuje nebezpečí teoretického útoku, nejsou ale žádné indicie, že by k němu skutečně mohlo dojít.