Depeše na WikiLeaks odhalují saúdské intriky a procovský styl elit

Rijád – Zahraničněpolitické intriky Saúdské Arábie a přepychový životní styl vládnoucích elit této arabské monarchie odhaluje na 60 tisíc diplomatických depeší, které zveřejnil server WikiLeaks. Rijád se k autentičnosti materiálů dosud nevyjádřil, v sobotu ale vyzval občany, aby „dokumenty, které mohou být zfalšované“, dál nešířili.

Na WikiLeaks se desetitisíce dokumentů objevily v pátek s vysvětlením, že jde o první část materiálů, které má server k dispozici. Podle WikiLeaks jde o depeše ze saúdskoarabských zastupitelských úřadů či e-mailovou korespondenci mezi diplomaty nebo státními úřady, z níž se dá vyčíst, jaký postoj země prosazovala v nejrůznějších zahraničněpolitických otázkách nebo jak se snažila ve svůj prospěch ovlivňovat média. WikiLeaks zveřejnil depeše přesně tři roky od chvíle, kdy se spoluzakladatel serveru Julian Assange začal ukrývat na ekvádorské ambasádě v Londýně. Australanovi stále hrozí, že když ambasádu opustí, Británie ho vydá Švédsku, kde by ho nejspíš čekalo soudní stíhání kvůli podezření ze znásilnění.

Saúdská Arábie chtěla zaplatit miliardy za Mubaraka a snaží se podkopávat íránské zájmy

Při komunikaci Rijádu s ambasádou v Teheránu monarchie například vyjadřuje zájem na podkopávání íránských zájmů a plánuje využít a podpořit frustraci některých íránských občanů, kteří nesouhlasí s íránským režimem. Jeden z dokumentů označených jako „přísně tajný“ zase odhaluje, že Saúdská Arábie byla ochotna zaplatit Egyptu za propuštění svrženého prezidenta Husního Mubaraka - údajně nabízela deset miliard dolarů.

Zveřejněná korespondence ukazuje i nákladný životní styl vládnoucích elit. Ženevská firma provozující limuzíny totiž upozorňovala saúdské zastoupení ve Švýcarsku na nezaplacený účet jedné z příslušnic královské rodiny Saúdů. V roce 2009 princezna projezdila v luxusním autě v Ženevě přes 1,4 milionu dolarů.

Saúdskoarabská depeše zveřejněná na serveru WikiLeaks
Zdroj: ČT24/WikiLeaks

Portál WikiLeaks vznikl v roce 2006. Poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy vystavil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl odsouzen k trestu 35 let vězení.