Za smrt studentky Tugce dostal mladík tři roky vězení

Berlín - Německý mladík, který smrtelně zranil studentku tureckého původu Tugce Albayrakovou, dostal tři roky vězení. Případ loni otřásl celým Německem. Albayrakovou mladík napadl, když bránila dvě nezletilé dívky. Německá média ji označila za příklad občanské odvahy. Jejího pohřbu se loni zúčastnily stovky lidí.

Podle soudu pro mladistvé osmnáctiletý Sanel M. je vinný z ublížení na zdraví s následkem smrti. Soudce ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že Sanel M. není zabiják, který usiloval o smrt Albayrakové. Vzhledem k tomu, že trénuje box, si ale měl být vědom toho, že ranou může svou oběť vážně zranit i zabít, a neměl k úderu vůbec přistoupit.

Soud provázel mimořádný zájem veřejnosti. V soudní síni došlo před vynesením rozsudku k několika potyčkám mezi lidmi, kteří se chtěli závěrečného dne procesu zúčastnit, přestože už v místnosti nebylo místo. Desítky lidí také čekaly před budovou soudu. Po vynesení rozsudku někteří lidé podle televizních záběrů plakali.

Sanel M. u soudu přiznal, že ženu udeřil, její smrt si prý ale nepřál. V závěrečné řeči označil ránu, kterou Albayrakové uštědřil, za nejhorší chybu svého života, kterou nikdy nebude moci napravit, a uvedl, že svého činu lituje.

Studentka pedagogiky osudnou noc v polovině listopadu zaslechla, jak na toaletě restaurace rychlého občerstvení v Offenbachu někdo volá o pomoc. Dvojice mužů, mezi nimiž byl obžalovaný, tam údajně obtěžovala dvě dívky ve věku 13 a 14 let a Albayraková je přišla bránit. Sanel M. ji podle vyšetřovatelů později napadl na parkovišti a udeřil do hlavy. 

Albayraková poté upadla do kómatu. Na následky zranění zemřela dva týdny po útoku v den svých 23. narozenin, když rodina svolila, aby ji lékaři odpojili od přístrojů. Událost otřásla Německem i Tureckem. Německá média označovala Albayrakovou za příklad občanské odvahy kvůli její ochotě pomoci druhým bez ohledu na osobní riziko. Jejího pohřbu se loni zúčastnily stovky lidí, mimo jiné i hesenský zemský premiér Volker Bouffier a turecký velvyslanec v Německu Hüseyin Avni Karslioglu.