V Jemenu padl druhý muž Al-Káidy, teroristé už mají náhradu

Saná - Bezpilotní letoun zabil v Jemenu druhého muže Al-Káidy - Násira Vahajšího. Někdejší tajemník Usámy Bin Ládina založil a vedl odnož organizace na Arabském poloostrově AQAP, kterou odborníci považují za jednu z nejnebezpečnějších teroristických skupin současnosti. Podle CNN útok zřejmě provedl americký dron, Pentagon to nepotvrdil. Jde o vůbec největší úder vůči této teroristické síti od zabití Usámy bin Ládina v roce 2011. Teroristé už si místo Vahájšího zvolili nového vůdce. Je jím dosavadní vojenský velitel Kásim Rajmí.

Středisko SITE, které monitoruje webové stránky islámských extremistů, uvedlo, že na sítích jemenských islámských radikálů v pondělí kolovaly zprávy, které hovořily o Vahajšího úmrtí. Informace potvrdil i videozáznam, ve kterém jeden ze členů hnutí oznamuje smrt Vahajšího. Dodává, že ho nahradil jeho dosavadní zástupce Rajmí. Zdůrazňuje, že válka proti Americe, kterou jeho skupina vede, bude i nadále pokračovat."

Ve jménu Boha, krev těchto našich průkopníků nás ještě více motivuje k tomu, abychom se obětovali,„ říká mluvčí na videu. “Ať nepřátelé vědí, že nejde o bitvu s jednotlivcem… v bitvě vedené křižáky a jejich agenty dochází ke střetu s miliardovým národem," dodává.

Vahajší byl druhým nejmocnějším mužem v hierarchii mezinárodní teroristické sítě Al-Káidy. V minulosti působil jako osobní tajemník šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina. Toho počátkem května 2011 zabilo speciální americké komando na severu Pákistánu. Ministerstvo zahraničí USA nabídlo odměnu deset milionů dolarů (242 milionů Kč) komukoli, kdo by mohl pomoci předvést Vahajšího před spravedlnost. Vahajší byl podle americké diplomacie zodpovědný za schvalování teroristických cílů, nabírání nových členů, rozdělování zdrojů na výcvik a plánování útoků a pověřování ostatních k provádění útoků.

AQAP je považována za teroristickou organizaci, která má největší schopnost udeřit na americké zájmy, napsala agentura AP. „Musíme zlikvidovat kříž… Poslem kříže je Amerika,“ prohlašoval podle CNN Vahajší v projevu ke skupině na videozáznamu, který se objevil loni v dubnu. Americké ministerstvo obrany se ke zprávě o Vahajšího úmrtí odmítlo vyjádřit.

Základní údaje o teroristické organizaci Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP)

- Zformovala se v lednu 2009 sloučením odnoží sítě Al-Káida v Jemenu a Saúdské Arábii. Podle odhadů má asi 1000 až 3000 aktivních členů, je na americkém seznamu teroristických organizací. 

- Přihlásila se také k letošnímu lednovému masakru v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo (celkem 12 mrtvých), USA ji nyní považují za nejnebezpečnější islamistickou teroristickou organizaci na světě.

- Její hlavní činnost se soustřeďuje do Jemenu, kde především na jihu a jihovýchodě země útočí na vojenské a policejní cíle. Od roku 2011 využívá oslabení centrální moci, aktivní je i v posledních měsících po zahájení vojenských střetů šíitských povstalců s vládními jednotkami.

- K největším útokům AQAP v Jemenu v posledních letech patří sebevražedný atentát v květnu 2012 na jednotku nacvičující vojenskou přehlídku v Saná (na 100 mrtvých) a útoky na vojenské cíle v jižním Jemenu v září 2013, které si vyžádaly 56 obětí mezi vojáky a policisty. 

Belmochtár není na teroristickém seznamu s oběťmi náletu

Jen o den později při americkém náletu v Libyi údajně zemřel další vysoce postavený člen organizace napojené na Al-Káidu - terorista Mochtár Belmochtár přezdívaný také „pan Nepolapitelný“. Pentagon uvedl jen to, že podle prvotního zhodnocení byla akce úspěšná. Informaci zveřejnily včera libyjské úřady. Libyjská radikální skupina ale smrt teroristy Belmochtára popřela. Zveřejnila seznam obětí náletu USA a Belmochtárovo jméno na něm není.

„Velebíme tyto hrdiny… popíráme ale zabití jakékoli další osoby, kromě těch, které jsme jmenovali a kteří jsou syny této země,“ uvedly na Twitteru milice Ansar aš-Šaría, aniž zmínily Belmochtárovo jméno.