Cameron: Magna charta změnila svět

Londýn/Praha - Velká listina svobod (Magna charta libertatum) změnila svět, prohlásil britský premiér David Cameron během oslav 800. výročí vydání dokumentu, jenž stanovil základní práva a svobody - například rovnost před zákonem nebo právo na spravedlivý proces. Pro Anglii a posléze celý svět se listina stala základním kamenem demokracie.

Magna charta libertatum byla stvrzena 15. června 1215 na louce u anglického Runnymede. Král Jan Bezzemek se v ní pod tlakem baronů vzdal některých pravomocí, dokument také povoloval vznik rady nejvlivnějších mužů království, která je považována za předstupeň dnešního parlamentu. Pro Anglii a posléze celý svět se listina stala základním kamenem demokracie.

Pečeť krále Jana I. Bezzemka na dochované kopii Velké listiny svobod
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Na ceremonii v Runnymede promluvil britský premiér David Cameron. Podle něj dokument inspiroval lidi po celém světě.

Akce se zúčastnila i britská královna Alžběta II., princ William nebo arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Královská rodina se pozdravila s lidmi…

Oslavy 800. výročí vzniku tohoto dokumentu zahájila Britská knihovna v Londýně už v únoru. Všechny čtyři dochované listiny vystavila, a to vůbec poprvé. Prohlédnout si je mohlo více než tisíc šťastlivců, které knihovna vybrala z počtu 40 tisíc přihlášených. Po výstavě se dokumenty vrátily zpět do trezorů Britské knihovny a katedrál v Lincolnu a Salisbury.

Magna charta se stala inspirací pro řadu pozdějších právních dokumentů, včetně americké ústavy či Všeobecné deklarace lidských práv. Historici se domnívají, že v roce 1215 vzniklo asi 250 kopií charty. Dochované jsou ale jen čtyři.