Stará polská vláda se oblékla do nového kabátu

Varšava – Nová polská vláda premiéra Donalda Tuska dnes oficiálně nastoupila do úřadu poté, co ministři složili slavnostní přísahu do rukou prezidenta Bronislawa Komorowského. Předseda vlády vzápětí poprvé ve svém druhém funkčním období promluvil v parlamentu. Poslancům představil programové prohlášení koaliční vlády, která bude v sobotu žádat zákonodárce o důvěru.

Průběh hlasování by ale měl být hladký, protože koalice Tuskovy liberálně-konzervativní Občanské platformy (PO) a lidovců (PSL) disponuje v dolní komoře těsnou většinou pěti mandátů z celkových 460.

Kabinet zformovaný po říjnových parlamentních volbách má 18 ministrů, osm z nich své úřady zastávalo už v předchozím volebním období. Jeho prioritou bude především zvládání hrozící hospodářské krize, jíž se až dosud Polsku dařilo vyhýbat. Při projevu před prezidentem proto Tusk občanům slíbil, že od jeho kabinetu mohou očekávat „odvahu, odhodlání a naprostou nezištnost“.

Bronislaw Komorowski jmenoval Tuskovu vládu
Zdroj: AP Photo/Czarek Sokolowski

Po poledni staronový premiér promluvil před poslanci, jimž představil programové prohlášení. Znovu se přitom soustředil hlavně na ekonomické otázky. Zdůraznil například, že se vláda zasadí o snižování veřejného dluhu, který v Polsku činí 54 procent HDP.

Vláda také v příštím roce chce stlačit rozpočtový deficit na méně než tři procenta HDP, ministr financí Jacek Rostowski však konkrétní podobu rozpočtu teprve musí dopracovat. Už dříve ministr uvedl, že pracuje se třemi rozpočtovými verzemi, které se liší v závislosti na předpokládaném výkonu ekonomiky.

Vstup Miroslava Karase (zdroj: ČT24)