Hillary Clintonové v kampani pomáhá Bill, maminka i Roosevelt

New York - Demokratická kandidátka na americký prezidentský úřad, exministryně zahraničí Hillary Clintonová, vystoupila na prvním velkém předvolebním shromáždění. Na pódiu ji před tisícovkami stoupenců podpořili i manžel a někdejší šéf Bílého domu Bill Clinton a dcera Chelsea. Clintonová symbolicky kampaň zahájila na newyorském ostrově, který se jmenuje po prezidentu Franklinu D. Rooseveltovi. Svůj projev pak opřela o příběh své chudé matky.

Hillary Clintonová zahájila těžkou cestu do Oválné pracovny. Demokratická kandidátka na amerického prezidenta dnes vystoupila na prvním velkém předvolebním shromáždění. Při svém formálním zahájení kampaně před volbami hlavy státu v listopadu 2016 se označila za obhájkyni všech, na které dopadl ekonomický útlum v posledních letech.

Clintonová jako Roosevelt

Manželka bývalého prezidenta Billa Clintona věří, že je s to zajistit zemi nové období prosperity, jak tomu bylo za jejího chotě v 90. letech. Kromě jiného v projevu na newyorském ostrově Roosevelt ujistila pracující Američany, že bude usilovat o jejich lepší životní podmínky. Slíbila například změnit daňový systém tak, aby oceňoval těžkou práci.

Místo výkopu kampaně je symbolické. New York kdysi vrátil Clintonovou jako svou senátorku do té nejvyšší politické ligy ve Washingtonu. Park obklopují vedle Manhattanu i čtvrtě, kde bydlí střední třída, na které kandidátka cílí, navíc ostrov se jmenuje po prezidentu Franklinu Delano Rooseveltovi, jehož model pomoci americkým rodinám Clintonové imponuje. Právě Roosevelt v průběhu druhé světové války vyhlásil tzv. Čtyři svobody (svoboda projevu, svoboda vyznání, svoboda od nedostatku, svoboda od strachu).

Kampaň na sociálních sítích

Stále větší roli během (nejen) amerických prezidentských voleb hrají sociální sítě. Twitter zažil boom již v roce 2008, v roce 2012 se množství tweetů násobilo. Barack Obama tehdy ve dnech vrcholící kampaně publikoval zhruba 29 vzkazů za den oproti jednomu tweetu Mitta Romneyho. Vítězný Obama byl aktivnější také na Facebooku nebo serveru YouTube. Lze proto předpokládat, že v nastávajících volbách nenechají kandidáti dění na sociálních sítích náhodě. Koneckonců Clintonová v dubnu otevřela kampaň několika tweety a videoklipem na YouTube (podívejte se níže), dnes přidala další desítky vzkazů. Její facebookovou stránku „lajkovalo“ téměř 900 tisíc lidí.

Clintonová dále svůj projev opřela o příběh své rodiny. „Hillary odkazuje na život své matky, Dorothy Rodhamové, která přišla v mládí velmi brzy o oba rodiče a musela se sama o sebe postarat. Když se jí ptali, jak mohla v těchto podmínkách žít, odpověděla, že v nejtěžších časech spoléhala na štědrost ostatních lidí. Clintonová chce zdůraznit, že je odpovědností vlády pomáhat lidem v těžkých dobách,“ říká mediální konzultant Brady Clough. Málo známý příběh má ukázat, že Clintonová ví, co jsou každodenní starosti Američanů.

  • „Každý má právo na příležitost využít své schopnosti dané bohem. To je sen, který sdílíme, to je boj, který musíme vést,“ říká 67letá politička v novém videu (podívejte se), v němž vyzvala fanoušky k účasti na dnešním shromáždění.

Velká pompa má však zakrýt velkou slabinu. Podle nového průzkumu CNN většina Američanů Clintonové nedůvěřuje, i když pro ně představuje nejvýraznějši kandidátku. Právě to dělá stratégům těžkou hlavu a hlavní vzkaz tedy zní: věřte mi, budu za vás bojovat. „Kandiduji, aby ekonomika znovu fungovala pro vás a každého Američana. Pro ty úspěšné i ty, co bojují,“ prohlásila Clintonová na dnešním setkání.

Skandály Billa a Hillary na Broadway

Republikánští odpůrci již zahájili protiútok. Bývalou americkou první dámu a exministryni zahraničí mimo jiné kritizují za to, že je zosobněním chyb vlády Baracka Obamy. Proti Clintonové už vznikla i petice Zastavte Hillary. Více čtěte zde.

Hillary a Bill Clintonovi
Zdroj: ČTK/AP/Mark Lennihan

Připomínají třeba útok islamistů na americký konzulát v libyjském Benghází v září 2012. Tehdy bylo převážně kladné hodnocení působení Clintonové v Obamově vládě vážně poškozeno. Při atentátu zahynul velvyslanec USA a další tři lidé a ministryně převzala odpovědnost za nedostatky při zajišťování bezpečnosti pracovníků na úřadu.

Liberálové se rovněž ptají, zda Clintonová není příliš úzce spjata s velkými finančníky z Wall Street, a připomínají dobu, kdy reprezentovala stát New York v americkém Senátu. Je faktem, že Clintonová a její manžel, exprezident Clinton, vydělali od ledna 2014 jenom za různé projevy dohromady více než 25 milionů dolarů. Na Broadwayi dokonce vzniklo představení o skandálech, které se Clintonové týkají: například finanční aféra Whitewater, zdravotní reforma a hlavně kauza s Monikou Lewinskou. Více čtěte zde.

Mezi republikány je tlačenice

Otázkou je, kdo se Hillary postaví jako republikánský kandidát. Svůj zájem ucházet se o nominaci v primárkách oficiálně zveřejnilo už několik těžkých vah: jsou mezi nimi třeba konzervativní senátoři Ted Cruz a Rand Paul, jejich kolega z horní komory Kongresu a syn hispánských přistěhovalců Marco Rubio, černošský lékař Ben Carson, někdejší šéfka počítačové společnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinaová a bývalý arkansaský guvernér Mike Huckabee. Očekává se, že kandidaturu brzy ohlásí například i bývalý floridský guvernér Jeb Bush nebo guvernéři New Jersey Chris Christie či Wisconsinu Scott Walker.

  • Historik Igor Lukeš: „Je sice pravda, že oficiální kandidáty obě strany vyberou až v létě roku 2016 na svých kongresech, ale teď probíhá boj o přístup k finančním zdrojům na kampaň a o ideologickou platformu, s níž strany do voleb vyrazí.“
  • Amerikanista Jakub Lepš: „Boj je tvrdý a jedna z obav republikánů je ta, že republikánští kandidáti si půjdou po krku, protože šanci má opravdu mnoho z nich. A jediná možnost, jak kandidaturu v rámci republikánské strany získat, je nějak se vydělit a odlišit. Takže v primárkách se většina nebude prezentovat jako centrističtí kandidáti, ale jako velmi konzervativní pravicoví kandidáti.“
Prezidentští kandidáti - republikáni
Zdroj: ČT24

Mezi demokraty je zatím situace jednoznačná, jasnou favoritkou na vítězství v primárkách je bývalá první dáma a bývalá ministryně zahraničí Clintonová. Její možní straničtí oponenti, za všechny exguvernér Marylandu Martin O'Malley, takovou podporu zdaleka nemají.

Prezidentští kandidáti - demokraté
Zdroj: ČT24