Arabské země podpoří Západ ve snaze odsoudit Sýrii v OSN

New York – Situace v Sýrii je stále závažná a proto Británie, Francie a Německo hodlají dnes spolu s několika arabskými státy vyzvat k přijetí rezoluce OSN odsuzující devítiměsíční kampaň krvavého násilí, kterou syrský režim rozpoutal proti vlastnímu obyvatelstvu. S odvoláním na německé diplomaty to oznámila agentura Reuters. Výbor Valného shromáždění OSN pro lidská práva by o rezoluci mohl hlasovat už v úterý a očekává se, že dokument podpoří.

Podle německých diplomatů se ve středu zástupci tří evropských států setkali se skupinou arabských diplomatů, kteří je informovali o výsledcích schůze Ligy arabských států (LAS) v marockém Rabatu věnované Sýrii. Rezoluci, která pro Sýrii nebude závazná, chtějí podpořit například Saúdská Arábie, Jordánsko, Katar, Maroko nebo Kuvajt.

Marocká schůze LAS dala Damašku novou lhůtu tří dnů k zastavení krvavých represí vůči civilnímu obyvatelstvu a pohrozila syrskému vedení ekonomickými sankcemi. Potvrdila také formálně pozastavení členství Sýrie v LAS.

Rezoluce nemá nahradit protisyrskou rezoluci RB OSN

Výbor pro lidská práva, který sdružuje zástupce všech 193 členských států OSN, má o rezoluci hlasovat v úterý a podle diplomatů se očekává, že dokument schválí. Pak bude rezoluce odeslána k formálnímu hlasování pléna Valného shromáždění.

Dokument podle agentury Reuters „ostře odsuzuje pokračující hrubé a systematické porušování lidských práv, jehož se dopouštějí syrské úřady“. Vyjmenovává případy poprav, násilností, věznění a mučení lidí včetně vězňů a dětí. Podle odhadů OSN bylo při vlně protivládního násilí v Sýrii zabito kolem 3500 civilistů.  

Podle německého velvyslance v OSN Petera Wittiga rezoluce „ukáže Bašáru Asadovi, v jaké izolaci se ocitl“. Nemá ale nahradit protisyrskou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, kterou minulý měsíc Rusko a Čína vetovaly. Západoevropští členové RB OSN hodlají rezoluci znovu navrhnout v očekávání, že Moskva a Peking své záporné stanovisko přehodnotí.