Woodfoxova noční můra končí – po 43 letech samotky v „Angole“

Louisiana - Soud v americké Louisianě osvobodil vězně po 43 letech samotky. Osmašedesátiletý Albert Woodfox byl jedním z vězňů známých jako Angolská trojka. Na samotku se dostal kvůli spornému odsouzení za vraždu dozorce v 70. letech. Soudce zakázal žalobcům opětovné obvinění. Propuštění Woodfoxe uvítala řada lidskoprávních organizací. Aktivisté označují režim ve věznici „Angola“ za mučení.

Woodfox byl v roce 1972 odsouzen za vraždu dozorce v louisianské státní věznici. Spolu s ním šel na samotku i Herman Wallace. Oba se proti dlouhodobému pobytu v izolovaných celách s nejpřísnějším režimem bránili a tvrdili, že byli potrestáni za svou politickou aktivitu.  

Dvojice totiž patřila k radikálnímu levicovému černošskému hnutí Černí panteři, které bojovalo za práva černošské menšiny v USA. Ve věznici, kam původně zamířili kvůli loupežnému přepadení, založili v roce 1971 odnož zmíněné skupiny a organizovali stávky a demonstrace za lepší podmínky pro trestance.

Samotka v USA 

  • V současné době je umístěno na samotce odhadem 80 tisíc vězňů.
  • Drží je ve 44 státech, 25 tisíc z nich ve věznicích s maximální ostrahou.
  • Podmínky se liší, ale někteří tráví až 23 hodin o samotě.
  • Psychologové varují před negativními reakcemi, jako je panika z izolace.
  • OSN žádá globální zákaz samotek s výjimkami za zvláštních okolností.
  • Zastánci tohoto typu trestu argumentují nutností ochránit ostatní vězně a personál. 

Federální soudce nyní zrušil verdikty z obou procesů, které Woodfoxe shledaly vinným. Kvůli „výjimečným okolnostem“ navíc zakázal louisianským úřadům zahájit nový proces - prý má vážné pochybnosti o jeho spravedlivém průběhu. Podle soudce je již po tolika letech těžké zajistit svědky události a je nutné brát ohledy na Woodfoxův vysoký věk a špatný zdravotní stav.   

Věznice v Louisianě
Zdroj: ČT24

Louisianští žalobci se proti verdiktu hodlají odvolat a zároveň se snaží docílit, aby bylo provedení rozsudku pozastaveno z důvodů údajného ohrožení bezpečnosti v případě vězňova propuštění.    

Aktivisté naopak soudní rozhodnutí přivítali a od dalšího pronásledování Woodfoxe úřady odrazují. „Jediný humánní krok, který nyní mohou louisianské úřady učinit, je zajistit jeho okamžité propuštění,“ prohlásila Jasmine Heissová z americké odnože Amnesty International.   

Albert Woodfox
Zdroj: ČT24

Wallace byl propuštěn už loni a soud v jeho případě nařídil nový proces. Několik dnů po odchodu z věznice ale zemřel.  

Izolovaní vězni se hroutili, vypověděl jeden z nich 

Posledním z trojice trestanců dlouhá léta držených v izolaci byl Robert King, odsouzený o rok později za vraždu spoluvězně. King opustil „Angolu“ už v roce 2001 po necelých třech desítkách let na samotce. Své zkušenosti popsal BBC před třemi lety. Tehdy prohlásil, že on sám zůstal silný, ale bylo „děsivé“ pozorovat, jak se jiní kvůli nedostatku lidského kontaktu hroutili.