První kroky migrantů ve světě naděje. Kamera ČT jim byla v patách

Kos – Zatímco se evropské státy dohadují, jak naložit s uprchlickou krizí, na jih Evropy proudí každým dnem stovky dalších imigrantů. Kromě Itálie řeší problémy i Řecko, které se dohaduje s Tureckem, zda je možné proud migrantů v Egejském moři zastavit. Jedním z cílů uprchlických člunů je ostrov Kos – pro Evropany vysněná turistická destinace, pro běžence přestupní stanice k lepšímu životu.

Štáb ČT mezi uprchlíky na Kosu (zdroj: ČT24)

Imigranti hledají po přistání u břehů Kosu policejní stanici. Pouze tam totiž mohou dostat dočasné doklady a v Řecku s nimi legálně měsíc zůstat.

Opuštěný hotel na okraji města Kos je jedinou budovou, kterou místní úřady uprchlíkům poskytly. Uchylují se do něj ti, co nemají dost peněz na zaplacení vlastního bydlení. Nedávno ale zčásti vyhořel, nefunguje zde elektřina, neteče voda a přílivu běženců jeho kapacita přestává stačit. Humanitární organizace postavily několik stanů, ani ty ale problém nedokážou vyřešit. Kos proto žádá od vlády v Aténách poskytnutí dalších prostor.

Uprchlíci tu na doklady čekají týdny. Zoufalství z nesplněných očekávání a nervozita se naplno projeví při rozdávání humanitární pomoci. Dochází k tlačenicím a agresivním výpadům.

Pro lidi, kteří chtějí uniknout válkám a chudobě, je turistický ráj na Kosu jen přestupní stanicí. Všichni mluví o jediné vysněné destinaci - západní Evropě.