Napětí mezi Hamasem a IS: 48hodinové ultimátum a mrtvý džihádista

Gaza (Palestina) - Vedení pobočky Islámského státu v Gaze dalo 48hodinové ultimátum palestinskému Hamasu. Ten má okamžitě přestat se zásahy proti jeho členům. Krátce poté zemřel ráno při přestřelce uprostřed zaminovaného domu 27letý stoupenec Islámského státu. Výbušniny nastražily právě bezpečnostní síly Hamasu. Jde o první případ zabití od chvíle, kdy hnutí ovládající Pásmo Gazy před několika měsíci zahájilo operaci k potlačení radikálnějších skupin.

Hamas dostal od IS 48hodinové ultimátum (zdroj: ČT24)

Mluvčí Hamasu Ajád Bozum řekl, že 27letý muž zemřel „během pokusu o zatčení“. Džihádista se odmítl vzdát a zahájil palbu z domu, v němž se opevnil a nastražil výbušniny. Střetnutí se odehrálo v severní části Pásma Gazy. Zabitý Palestinec byl prý členem radikální skupiny, která působí v pásmu a je blízká IS.

Incident se odehrál několik hodin poté, co Islámský stát dal Hamasu dvoudenní ultimátum k ukončení operace proti radikálům a zároveň k propuštění desítek předpokládaných stoupenců IS zadržených v posledních měsících.

Hamas obviňuje lidi podporující v Gaze IS z provedení řady malých explozí namířených proti bezpečnostním stanovištím hnutí. Většina z těchto akcí nikoho nezranila, přesto Hamas tyto skupiny lidí vnímá jako hrozbu.