Kompromis v otázce skenerů: Nahé tělo ano, obličej ne

Brusel - Evropská komise dnes schválila pravidla, podle nichž všechna evropská letiště budou moci kontrolovat cestující pomocí skenerů. Přístroj ukáže nahé tělo, nerozliší ale obličej. Obrázky z prohlídky se podle komise nesmějí ukládat a obsluha navíc musí být v jiné místnosti než lidé procházející skenery. Pasažéři tuto proceduru mohou odmítnout a podstoupí pak jiný druh prohlídky.

Některé státy testovaly tyto skenery po zmařeném teroristickém útoku z prosince 2009. Tehdy se útočník pokusil vyhodit do povětří letadlo na lince z Amsterodamu do Detroitu pomocí plastické výbušniny, kterou ukryl do spodního prádla. Dosud používání těchto skenerů v EU upravovala různá národní opatření a standardy, a to v omezené míře. Proto komise přišla s celounijními pravidly, která budou shodná pro všechna letiště.

Povinné podmínky pro případné využívání těchto přístrojů se týkají například ochrany zdraví či základních práv občanů. Země EU a letiště skenery zavádět nemusejí. Pokud tak budou chtít učinit, budou muset splnit různé technické standardy.