Izraelský fotograf chce přesvědčit módní domy, aby zastavily retuše

Izraelský fotograf a občanský aktivista Adi Barkan zahájil globální kampaň Real Unreal Girl, která se snaží přesvědčit módní domy, aby na svých propagačních materiálech přiznávaly retušování fotomodelek. Barkan tak pokračuje ve snaze kultivovat oděvní průmysl coby jednoho z iniciátorů poruch příjmu potravy, jimiž trpí (nejen) izraelské dívky.

Izraelský aktivista brojí proti retuším (zdroj: ČT24)

Na počátku Barkanovy snahy o zvrácení trendu super-štíhlých manekýnek stálo úmrtí jeho partnerky, fotomodelky Hily Elmaliachové. Sto dvaasedmdesát centimetrů vysoká žena trpící bulimií zemřela na srdeční zástavu při váze dvaadvaceti kilogramů. „Jakmile jsem ji uviděl, bylo mi jasné, že to je konec,“ říká k úmrtí své partnerky Barkan. „Než si stihla vzít cigaretu, dostala infarkt. O tři hodiny později zemřela.“

V osmimilionovém Izraeli trpí bulimií nebo mentální anorexií nejméně čtvrt milionu lidí. Většina z nich jsou ženy nebo mladé dívky ve věku mezi třinácti a pětadvaceti roky. Po smrti Hily vyhlásil Barkan módnímu průmyslu křížovou výpravu a stal se i spoluautorem průkopnického zákona, který zakazuje pro reklamní účely používat fotografie kostnatých dívek a žen a současně nutí módní domy a média uvádět, že snímek prošel úpravou fotoeditora.

Izraelský parlament normu schválil v březnu 2012; o nezdravé štíhlosti ženy dnes rozhoduje index BMI, který se vypočítává vydělením váhy v kilogramech druhou mocninou výšky v metrech. V Izraeli se tak nesmějí objevit modelky s BMI pod 18,5 nebo ty, které vypadají, že takovou hodnotu mají. Při projednávání zákona vycházel před třemi lety Knesset z toho, že ročně je v Izraeli diagnostikováno 1500 mladých lidí s poruchou příjmu potravy a že jedním z důvodů je glorifikace hubených modelů.

Modelka
Zdroj: ČT24

Francie na stopě

Nyní Barkan nabízí módním domům svůj projekt Real Unreal Girl coby značku kvality; objevit se má na cedulkách firem u těch společností, které se vzdají vychrtlých manekýn i digitálního zeštíhlování fotografií. Ve své snaze vychází mj. z aktuální debaty ve Francii, Mekce módního průmyslu. Skupina místních poslanců se totiž v rámci boje proti anorexii a bulimii opakovaně snaží prosadit, aby měly módní agentury povinnost zaměstnávat jen modelky s lékařsky potvrzenou zdravou váhou.

Argumentem je Barkanovi mj. proměna situace v Izraeli. „Když chci, aby mě Adi fotil, musím mít v normálu svůj index BMI. To znamená každé tři měsíce kontrolu u doktora,“ uvádí izraelská fotomodelka Daniela. „Je vidět, jak se situace zlepšuje. Třeba v módních magazínech už konečně ukazují ženy normálních velikostí. Stává se to normou,“ doplňuje výživová poradkyně Shira Vassermanová. Úspěch Barkanovy poslední kampaně ale nebude záviset na parlamentech, nýbrž na ochotě velkých módních značek.