Malajsijci začali s exhumací těl uprchlíků z hromadného hrobu

Kuala Lumpur - Malajsijská policie začala s exhumací těl objevených ve 139 hrobech na hranici s Thajskem. Podle úřadů jde o ostatky uprchlíků, kteří se stali oběťmi převaděčů. Vyšetřování nasvědčuje tomu, že byli vězněni v džungli kvůli výkupnému. Některá těla vykazují stopy mučení.

Reportáž: Malajsie exhumuje těla uprchlíků (zdroj: ČT24)

Forenzní týmy už začaly vykopávat ostatky. Hroby byly nalezeny v blízkosti 28 opuštěných táborů, které zřejmě převaděčům sloužily k věznění uprchlíků. Úřady sdělily, že nejméně dva z těchto táborů byly opuštěny teprve před dvěma či třemi týdny. Zhruba v té době zahájila thajská vláda rozsáhlou razii proti pašerákům lidí.  

Nalezené předměty jako růžový plyšový medvídek nebo bílé dětské sandály svědčí o tom, že v táborech pobývaly i děti.

Obyvatelé malajsijského města Wang Kelian vypověděli, že často v oblasti migranty potkávali. „Byli vyhladovělí, týdny nejedli. Živili se semeny, listy, čímkoli, co našli,“ uvedl majitel malého hostelu Abdul Rahman Mahmud.  

Husté lesy jižního Thajska a severní Malajsie byly donedávna hlavní zastávkou pro převaděče přepravující běžence z chudého Bangladéše a uprchlíky z řad diskriminované muslimské menšiny Rohingů z Barmy za lepším životem do bohatších zemí jihovýchodní Asie.  

  • Rohingové po desítkách tisíc prchají před perzekucí v Barmě buď na lodích přes Bengálský záliv, nebo pozemní cestou přes Thajsko zejména do Malajsie, kde tvoří většinu obyvatelstva muslimové. Země už v posledních letech přijala asi 45 000 Rohingů, nyní ale její představitelé říkají, že další utečence už přijmout nemohou. Podobné postoje zastávají rovněž zástupci indonéských a thajských úřadů.  

Převaděči obvykle uprchlíky nejprve lodí převezli na jih Thajska a pak je měli převést pěšky přes thajsko-malajsijskou hranici. Často ale běžence zavřeli do táborů vybudovaných podél této hranice a vydírali jejich rodiny s požadavkem zaplacení dalších peněz. Hroby byly v minulých dnech odhaleny také na thajské straně hranice.   

Šéf malajsijské státní policie Khalid Abu Bakar uvedl, že tábory byly zřejmě využívány od roku 2013. Policie byla podle něj „šokována krutostí“ těchto plotem obehnaných táborů, kde byli někteří uprchlíci zřejmě drženi v klecích. Na exhumovaných tělech jsou prý patrné známky mučení.