B. B. Kinga otrávili jeho spolupracovníci, tvrdí dcery

Las Vegas - Podle dcer „krále blues“, nedávno zemřelého hudebníka B. B. Kinga, byl jejich otec zavražděn. Z otrávení slavného zpěváka viní dva jeho nejbližší spolupracovníky. Ti to odmítají. Policie v Las Vegas už nařídila odebrání vzorků z Kingova těla. Podle lékařů zemřel King na komplikace způsobené cukrovkou.

Kingovy dcery Karen Williamsová a Patty Kingová tvrdí, že neměly k otci před jeho smrtí dostatečný přístup. Kingovi spolupracovníci LaVerne Toney a Myron Johnson prý „uspíšili jeho smrt“ tím, že mu tajně podali několik kapek neznámé tekutiny.   

"Myslím, že můj otec byl otráven a že mu byly podány neznámé látky. Podle mě byl
otec zavražděn," uvedly obě dcery v identických místopřísežných prohlášeních, které AP poskytl jejich advokát. 

Koroner v nevadském okrese Clark nechal v neděli provést pitvu. Výsledky prý budou známy do šesti až osmi týdnů.

Johnson je přitom v Kingově závěti uveden jako vykonavatel poslední vůle. Majetek legendárního bluesového zpěváka se odhaduje na desítky milionů dolarů. V době Kingovy smrti u jeho lože nikdo z potomků nebyl. Toney a Johnson odmítli obvinění komentovat.  

Podle lékařů je obvinění směšné. O Kinga bylo podle nich v době jeho vážné nemoci řádně postaráno.  

Devětaosmdesátiletý King žil více než dvacet let s cukrovkou druhého typu. V dubnu byl několik dnů hospitalizován kvůli dehydrataci související s cukrovkou. V posledních dnech života byl v trvalé péči lékařů a zemřel ve spánku.  

Pohřeb bluesové legendy by se měl konat tento pátek ve státě Mississippi. Podle agentury Reuters není jasné, jestli jej vyšetřování nemůže pozdržet.

B. B. King
Zdroj: ČT24/REUTERS/Valentin Flauraud

B. B. Kinga mnozí považovali za krále blues

Původem chudý samouk z bavlníkových plantáží v Mississippi se během sedmdesátileté kariéry stal ikonou americké hudby. Několik let po sobě získával ocenění amerických hudebních magazínů pro nejlepšího kytaristu roku. Byl majitelem čtyř čestných doktorátů, prezident USA ho roku 1990 ocenil významnou medailí Za umění. 

King inspiroval plejádu skvělých kytaristů (mimo jiné Erika Claptona, Jimiho Hendrixe nebo Rolling Stones) a díky svému věhlasu pronikl jako hostující hvězda i do sfér jazzu, rocku a popu. Důkazem byla například nahrávka s U2, deska s „žákem“ Claptonem nebo album duetů, kde s Kingem účinkovali i Elton John nebo Sheryl Crow. Říká se, že John Lennon na otázku, jaká je jeho největší ambice, odpověděl: „Hrát na kytaru jako B. B. King.“

Zemřel B. B. King (zdroj: ČT24)