Indonésie a Malajsie prý pomohou migrantům, kteří uvízli na moři

Jakarta - Indonésie a Malajsie se dohodly, že pomohou migrantům, kteří na týdny i měsíce uvízli na moři. Jde o první průlom v humanitární krizi, která sužuje jihovýchodní Asii, informovaly tiskové agentury. Dosažení dohody oznámil malajsijský ministr zahraničí Anifah Aman po mimořádné schůzce s šéfy diplomacie Indonésie a Thajska. Jejím cílem bylo vyřešit další osud uprchlíků; většina z nich patří k dlouhodobě pronásledované menšině Rohingů v Barmě, dalšími jsou Bangladéšané prchající před bídou ve své zemi.

Aman novinářům řekl, že Malajsie a Indonésie se dohodly, že poskytnou dočasné útočiště odhadem 7000 migrantů, „pod podmínkou, že budou do roka s pomocí mezinárodního společenství repatriováni nebo přesídleni do jiné země“.

  • "Vyzývám všechny nevládní organizace, všech národností a jakéhokoli vyznání, aby přispěly na pomoc prchajícím Rohingům," dodal malajsijský ministr vnitra Ahmad Zahid Hamidi.

Také filipínská vláda dala najevo, že by země byla ochotna přijmout migranty z chudého Bangladéše a Barmy, kteří v počtu několika tisíc čekají na lodích na moři. „Budeme se dál podílet na záchraně životů na základě existujícího mechanismu a plnit tak naše závazky dané podpisem Úmluvy OSN (o právním postavení uprchlíků),“ prohlásil Herminio Coloma, mluvčí filipínského prezidenta Benigna Aquina.

Spojené státy a OSN vyzvaly Barmu, aby přijala odpovědnost za svůj podíl na krizi. Velká část uprchlíků totiž pochází z muslimské etnické menšiny Rohingů, která je podle OSN v převážně buddhistické Barmě dlouhodobě diskriminována.

Téměř 140 tisíc Rohingů z barmského Arakanského státu opustilo své domovy po krvavých střetech s buddhisty v roce 2012. „Uprchlíci dali v sázku své životy a vydali se na moře kvůli podmínkám v Arakanském státě,“ prohlásil náměstek amerického ministra zahraničí Antony Blinken. „(Barmské úřady) musejí konečně přijmout kroky k odstranění příčin toho, co dohnalo tyto lidi k emigraci. Potřebujeme dlouhodobé, udržitelné řešení a ochranu lidských práv,“ dodal.

Rohingové zachránění o víkendu indonéskými úřady
Zdroj: Roni Bintang/Reuters

Humanitární krize v jihovýchodní Asii propukla tento měsíc poté, co vlády jednotlivých zemí zpřísnily akce proti pašování lidí. Někteří kapitáni pašeráckých lodí plavidla opustili a nechali stovky migrantů na moři. Zhruba 3000 migrantů se podařilo dostat do Malajsie, Thajska a Indonésie, ale všechny tyto země část lodí od svého pobřeží odehnaly. Humanitární skupiny odhadují, že v Andamanském moři mohou být tisíce dalších uprchlíků v nouzi.

Thajsko odmítá uprchlické tábory na svém území (zdroj: ČT24)

Flotila čítající nejméně desítku lodí indonéských rybářů zachránila více než 430 běženců, kteří strávili několik měsíců na moři. „Trpí dehydratací, jsou zesláblí a vyhladovělí,“ řekl Khairul Nove, šéf záchranné agentury východoindonéské provincie Aceh. Jeden ze zachráněných novinářům řekl, že lodi selhal motor, kapitán utekl a oni zůstali na moři čtyři měsíce, než je našli indonéští rybáři a dopravili na pobřeží. „Došlo nám jídlo. Chtěli jsme do Malajsie, ale ta nám to nedovolila,“ řekl třicetiletý muž.