Zástupy svatých rozšířil papež František o dvě Palestinky

Hlava římskokatolické církve papež František prohlásil za svaté dvě arabské řádové sestry, které působily v 19. století v Palestině. Kanonizace má povzbudit pronásledované křesťany na Blízkém východě. Přihlížel jí i muslimský předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a kolem dvou tisíců poutníků z Palestiny, z nichž někteří mávali palestinskými vlajkami.

Spolu s novými palestinskými světicemi prohlásil František za svaté další dvě řádové sestry z Francie a Itálie. Miriam Baouardyová (1846-1878), Marie Alfonzina Ghattasová (1843-1927), Jeanne-Emilie de Villeneuveová (1811-1854) a Maria Cristina dell'Immacolataová (1856-1906), byly svatořečeny během mše sloužené pod širým nebem na Svatopetrském náměstí.

Kanonizované řádové sestry papež označil za „zářný příklad“, který by si měli lidé brát za vzor. První palestinské světice - Baouardyová a Ghattasová - působily v Betlémě a Jeruzalémě. Založily tam karmelitský klášter, respektive Kongregaci sester posvátného růžence. Na území Palestiny tvoří v sopučasné době křesťanská komunita pouhé procento.

Papež už v sobotu přijal Abbáse, kterého ocenil medailonem zobrazujícím „anděla míru, jenž ničí špatného ducha války“. Tento dárek je vhodný, protože „právě vy jste andělem míru“, řekl římský biskup Abbásovi.

Návštěva palestinského vůdce ve Vatikánu přišla jen několik dní po oznámení Vatikánu, že oficiálně uznávají palestinský stát. Palestinská samospráva tvrdí, že hlasováním ve Valném shromáždění OSN ji v roce 2012 uznalo přes 130 zemí. Česká republika tehdy hlasovala proti, ale někdejší Československo v roce 1988 uznalo akt vyhlášení státu Organizací pro osvobození Palestiny (OOP). V současnosti ale Česko Palestinu jako stát neuznává.