Převrat v Burundi? Lidé v ulicích slaví sesazení prezidenta

Bujumbura/Dodoma - Vysoce postavený člen burundské armády oznámil, že zbavuje funkce prezidenta Pierra Nkurunzizu. V reakci na jeho prohlášení už jeho konec začaly slavit stovky lidí v ulicích. Mluvčí prezidenta ovšem vyjádření okamžitě označil za „vtip“ a zprávy o vojenském puči rezolutně popřel. Nkurunziza proti sobě postavil řadu odpůrců rozhodnutím ucházet se v červnových volbách o třetí mandát v řadě. Jeho úřad později uvedl, že se podařilo puč zmařit, situace ale zůstává nejasná a napjatá.

Generálmajor Godefroid Niyombare, kterého Nkurunziza v únoru odvolal z čela burundských tajných služeb, novinářům oznámil sesazení prezidenta v kasárnách v hlavním městě Bujumbuře. Obklopovalo ho přitom několik dalších vysoce postavených vojáků a policistů, včetně někdejšího ministra obrany.

„Vzhledem k prezidentově aroganci a vzdoru vůči mezinárodnímu společenství, které mu radilo, aby dodržoval ústavu (…), výbor pro ustavení národní shody rozhodl takto: Prezident Nkurunziza je zbaven funkce, jeho vláda se rovněž rozpouští,“ uvedl Niyombare, který kdysi působil i jako velvyslanec v Keni.

Vojsko obklíčilo státní rozhlas i televizi

Niyombare už údajně ve spolupráci se zástupci občanské společnosti a politiky z regionů i hlavního města začal připravovat vznik přechodné vlády. Vojsko obklíčilo budovu státního rozhlasu a televize v metropoli. V ulicích začaly prezidentovo sesazení slavit stovky lidí.

Mluvčí prezidenta označil Niyombareho prohlášení za „vtip“. Sám Nkurunziza je mimo území Burundi. Účastní se summitu východoafrických států v bývalém tanzanském hlavním městě Dar es Salaamu, který se zabývá právě řešením burundské krize. Jeho rozhodnutí znovu kandidovat na úřad vyvolalo už více než dva týdny trvající nepokoje, při nichž zahynulo přes 20 lidí.

Policie v Burundi dohlíží na protesty
Zdroj: ČTK/AP/Jerome Delay

Odpůrci prezidenta poukazují na porušení ústavy

Nkurunziza stanul v čele desetimilionového Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 tisíc lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidaturou v řadě hlava státu podle odpůrců poruší ústavu, která dovoluje pouze dva mandáty za sebou. Příznivci Nkurunzizy ale tvrdí, že první pětiletý mandát se nepočítá, neboť prezidenta do úřadu tehdy vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.

Do Rwandy a Konga už z obav před vypuknutím násilí uteklo v posledních týdnech více než 50 tisíc lidí. Podle Úřadu Vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR) by se kvůli současné situaci v zemi brzy mohlo mimo domov ocitnout až 300 tisíc obyvatel Burundi. „Generální tajemník OSN naléhavě vyzývá všechny strany ke klidu a zdrženlivosti. A připomíná nutnost zachovat stabilitu, už vzhledem k násilí, které si země vytrpěla v minulosti,“ reagoval na vypjatou situaci v zemi Stephane Dujarric, mluvčí generálního tajemníka OSN.

V Burundi to vře, část armády oznámila sesazení prezidenta (zdroj: ČT24)