Nepál se znovu třásl - desítky obětí. Pentagon postrádá vrtulník

Káthmándú - Jihovýchodní Asii postihlo další silné zemětřesení. Usmrtilo nejméně 60 lidí, nejvíc obětí hlásí Nepál, lidé ale umírali i v Indii a Číně. Nepál se stále vzpamatovává z ničivých otřesů z 25. dubna, které podle nejnovější bilance zabily 8046 lidí a 18 000 dalších zranily. V zemi se v současné době nachází dvacet českých občanů a tým záchranářů. Všichni jsou po zemětřesení v pořádku. Pohřešuje se ale vrtulník americké námořní pěchoty, který tam pomáhal při záchranných pracích.

V Nepálu zahynulo podle nejnovější bilance 42 lidí a zraněno je 1117 osob. Z Indie hlásí 17 mrtvých a z Číny jednu oběť. Americký geologický ústav USGS stanovil sílu zemětřesení na 7,3 stupně. Otřesy vycházely z hloubky 18,5 kilometru a jejich epicentrum se nacházelo asi 80 kilometrů od metropole Káthmándú, v izolované oblasti přírodního parku pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Dubnové otřesy měly sílu 7,8 stupně a vycházely z hloubky 15 kilometrů. Nynější zemětřesení bylo asi patnáctkrát slabší, upřesnil seismolog Aleš Špičák.

Dnešní otřesy byly citelné až v indickém hlavním městě Dillí, kde se na více než minutu rozhoupaly budovy. Záchvěvy zaznamenali také obyvatelé bangladéšské metropole Dháky. Letiště v Káthmándú, které po dubnové katastrofě přijímá veškerou humanitární pomoc, muselo být dočasně uzavřeno.

Otřesy byly zaznamenány i v Tibetu
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Xinhua

Mluvčí českých hasičů Nicole Zaoralová České televizi řekla, že otřes byl velmi silný, ale český tým je v pořádku a neporušené zůstalo i vybavení, které má s sebou. „Bylo to cítit, všechno se klepalo. V okolí spadlo několik domů. Nám se nestalo nic, stanový tábor je bezpečný proti zemětřesení,“ potvrdil vedoucí týmu Oldřich Klegr. Podle českého velvyslance v Indii Miloslava Staška nebyl při tomto zemětřesení zraněn nikdo z dvaceti českých občanů, kteří se právě v Nepálu nacházejí.

Po zemětřesení zmizela americká helikoptéra

V helikoptéře cestovalo osm lidí, z toho šest amerických vojáků a dva jejich nepálští kolegové. Nepálská armáda pokračuje v prohledávání terénu v horské oblasti poblíž vesnice Charikot, kde posádka vrtulníku působila. „Helikoptéra se opravdu pohřešuje. Jednoduše nevíme, kde je,“ řekl mluvčí Pentagonu Steve Warren. Indický vrtulník, který se v době zmizení stroje nacházel poblíž, prý zachytil rádiovou komunikaci z amerického letounu. Mluvilo se v ní o možném problému s palivem. 
  
Vrtulník podle Warrena vyhodil zásoby rýže a celt v jednom místě a byl na cestě k dalšímu, když s ním velení ztratilo kontakt. Pentagon prý doufá, že helikoptéra je „jen pohřešována“, protože odnikud nevycházel kouř nebo jiné náznaky toho, že by se zřítila.

Obyvatelé Káthmándú se z obav před dalšími otřesy odmítají vrátit do domů:

O víkendu zamíří do Nepálu další humanitární pomoc z Česka

V Nepálu po předchozím zemětřesení pomáhá řada zahraničních týmů. Česko v noci na sobotu vypraví do země další letadlo s humanitární pomocí a zdravotnickým materiálem. Zpět by pak měl letoun podle původních plánů přepravit záchranářský tým, který v Nepálu působí dva týdny. Nyní se ale nejspíš bude jednat o tom, zda záchranáři ještě na místě nezůstanou.

Při dubnovém zemětřesení se o metr propadl horský pás Himálají

Pás himálajského horstva při mohutném dubnovém zemětřesení až o metr poklesl. Dospěli k tomu vědci z amerického geologické služby USGS. Jedná se zejména o horstvo Langtang v délce až sto kilometrů. To leží severně od Káthmándú a je v něm stále pohřešováno mnoho horolezců i místních lidí. Podle USGS zřejmě poklesl také horský pás Gaméš Himál západně od Langtangu. Nejvyšší vrchol světa Mount Everest leží východně od nejpostiženější oblasti a to, zda se změnila také jeho výška, se bude muset teprve zjistit.

Údaje po zemětřesení sleduje také německé středisko pro letectví a vesmír (DLR) a podle tamního geologa Christiana Mineta je zřejmé, že oblast severně od Káthmándú poklesla někde až o 1,5 metru. Měření také ukazují, že jižně od Langtangu, tedy v oblasti Káthmándú, se povrch naopak při zemětřesení nadzvedl.

Himálajské pohoří se vlivem srážek indické a euroasijské tektonické desky průběžně zvedá, ale při náhlém zemětřesení podle vědců může dojít k opaku a zem se může propadnout.