Zeman se v Moskvě setkal s veterány, zítra má jednání s Putinem

Moskva – Prezident Miloš Zeman zahájil návštěvu Ruské federace ku příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Dnes se setkal s veterány, zítra ho čeká recepce v Kremlu a schůzka s prezidentem Vladimirem Putinem. Dopolední vojenské přehlídky na Rudém náměstí se nezúčastní.

Na moskevském letišti Vnukovo prezidentovo letadlo přistálo krátce po páté hodině našeho času. Spolu s ním přiletělo i osm českých veteránů, kteří se podíleli na bojích proti nacistickému Německu především na východní frontě. „Jenom zbabělci a hlupáci rozlišují mezi těmi, kteří bojovali na východní a západní frontě,“ prohlásil prezident ještě před odletem.

České veterány v Moskvě čekalo přes 50 bývalých sovětských spolubojovníků, kteří se zapojili do osvobozování Československa na sklonku druhé světové války. Zeman v rusky proneseném projevu řekl, že přijel do ruské metropole uctít nejen památku těch, kdo zemřeli při osvobozování Československa, ale všech sovětských občanů, vojáků i civilistů. „Obrovské díky všem, kdo naplnili své životy a bojovali za svou vlast, ať ruskou, nebo českou,“ prohlásil.

Moskva se chystá na velkolepé oslavy konce války (zdroj: ČT24)

Místo přehlídky schůzka s Ficem

Hlavní program Zemanovy moskevské cesty je soustředěn až na zítřek. Dopolední vojenské přehlídky, při které bude na vyzdobeném Rudém náměstí defilovat šestnáct tisíc vojáků ruské pěchoty i námořnictva, se prezident nezúčastní. V době, kdy bude přehlídka probíhat, se v Kremlu setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. „Budeme diskutovat o spolupráci se Slovenskem při infrastrukturních projektech,“ řekl Zeman.

Právě Zemanova možná účast na vojenské parádě vzbudila v uplynulých měsících na české politické scéně značný rozruch; kvůli ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině totiž Moskvu odmítla navštívit většina západoevropských státníků. Rusko si ovšem Zemanovy cesty cení i bez ohledu na nepřítomnost na tribuně, protože kromě kyperského prezidenta Nikose Anastasiadise bude jediným prezidentem členského státu Evropské unie, který se moskevských oslav zúčastní. Šéf ruské Státní dumy Sergej Naryškin nedávno ocenil Zemana jako „zodpovědného, čestného a vstřícného člověka, který se nebojí hájit pravdu“.

Veterán Rostislav Stehlík: „Bojoval jsem po boku sovětské armády, všichni jsme kamarádi. Ale i ti na západě jsou kamarádi. Všichni jsme bojovali za všechno, aby byla svoboda, demokracie, konec nacismu.“

Podvečerní setkání s Putinem

Před polednem se prezident zúčastní pietního aktu v Alexandrovském sadu. Památku ruských obětí druhé světové války uctí položením věnce ke hrobu neznámého vojáka. Následně zamíří na recepci pořádané Putinem v Kremlu. Během dne se setká také s makedonským prezidentem Ďorgem Ivanovem. „Evropská komise mě pověřila, abych mu předal její poselství,“ řekl Zeman před svým odletem.

V podvečer pak českého prezidenta přijme Putin. „Samozřejmě se budeme zabývat především nesplacenými pohledávkami v Ruské federaci. Jenom pro příklad, jedna jediná z nich týkající se jedné elektrárny zahrnuje částku pěti miliard korun, a to je jenom jedna z nich,“ poznamenal Zeman. Dodal, že nevylučuje další bilaterální jednání.

Už včera večer se prezident Zeman zúčastnil pietního aktu v polském Gdaňsku, kde světová válka vypukla; dnes uctil padlé u památníku na Vítkově a jmenoval nové generály, poté zamířil na letiště. Na jeho příjezd zde čekala asi desítka demonstrantů s transparenty, které jeho cestu do Moskvy odsuzovaly.

Zeman poznamenal, že každá „část populace má nižší kvocient inteligence“. Není v tom podle něj žádný rozdíl mezi žádnou stranou a žádnou zemí. Vyjádřil se i k recesi skupiny českých umělců, která Putinovi nabídla Zemana jako dárek k výročí konce války. Dopis s nabídkou podepsaly desítky lidí včetně spisovatelů Jaroslava Rudiše, Jana Němce, Kateřiny Tučkové a herečky Ester Kočičkové. Zeman dnes většinu z nich nazval „bezejmennými lidmi“, kteří se snaží exhibicí zviditelnit.