Desítky zraněných při protestech Izraelců afrického původu

Tel Aviv – Proti diskriminaci a policejní brutalitě demonstrovaly v centru Tel Avivu tisíce Izraelců etiopského původu. Skoro 70 lidí utrpělo zranění, desítky jich policie zadržela. Protesty vyvolala nahrávka, na níž izraelského vojáka s africkými kořeny obtěžují dva policisté. Protestní akce dnes pokračuje v Jeruzalémě.

„Ne černí, ne bílí, všichni jsme lidé,“ skandoval dav demonstrantů, který odpoledne na hodinu uzavřel dálnici mezi Tel Avivem a Jeruzalémem a zablokoval také většinu hlavních ulic města. Později se protestující pokoušeli neúspěšně probít do telavivské radnice, na policisty házely kameny a láhve. Policie na útok odpověděla slzným plynem, nad centrem Tel Avivu kroužily několik hodin policejní vrtulníky.

  • „Mě taky kdysi zbili a kvůli tomu jsem tady. Velení armády si přitom spokojeně sedí na svých místech a šéf policie umí bránit své lidi,“ říká bývalý voják etiopského původu Sagi Nagossa.

Podle policejních zdrojů je 56 zraněných z řad bezpečnostních složek, 12 bylo demonstrantů. Celkem 19 zadržených protestujících by se ještě dnes kolem poledne mělo objevit před soudem. „Takto intenzivně silné střety mezi policejními složkami a demonstranty nezažil Tel Aviv dlouhá léta, podle některých komentátorů i dekády. Demonstrace byla svolána zhruba dvacítkou mladých Izraelců etiopského původu, nespokojených s dlouhodobou pozicí etiopské komunity v Izraeli. Neměla žádný jasný cíl a směr, kudy by se měla ubírat,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó. 

K uklidnění situace by chtěl přispět i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dnes má v plánu setkání se zástupci etiopské komunity a rovněž s obětí policejního obtěžování, vojákem Damasem Pakadou. „Tento mladík se dostal jako sirotek do Izraele,“ podotkl Szántó.

Premiér incident už dříve odsoudil. Policisté zachycení na videozáznamu byli postaveni mimo službu. Nálady v řadách přistěhovalců to ale neuklidnilo. „Diskriminace Etiopanů je všeobecnou záležitostí a musíme s ní skoncovat. Není to důležité jen pro ně, ale pro celou společnost,“ prohlásil demonstrant a profesor antropologie Gadi Ben Ezer.

Izraelský prezident mluví o „krvácející ráně v srdci společnosti“

Podle izraelského prezidenta Reuvena Rivlina protesty odhalily „otevřenou, krvácející ránu v srdci izraelské společnosti“ a země by měla na rozhořčení etiopských Židů reagovat. To, co podle něj Izrael nyní sleduje, je „bolest komunity, která si stěžuje na diskriminaci, rasismus a na to, že jejich otázky zůstávají nezodpovězeny.“
  
"Musíme se do této otevřené rány přímo podívat. Chybovali jsme. Nedívali jsme se
a dostatečně jsme nenaslouchali,„ uvedl Rivlin. “Nejsme jeden pro druhého cizincem, jsme bratři a nesmíme dovolit, aby se to dostalo do fáze, kdy toho budeme všichni litovat," dodal.

Asi dva tisíce Izraelců afrického původu protestovaly proti údajnému rasismu izraelské společnosti už ve čtvrtek v Jeruzalémě.

Podle izraelského statistického úřadu žije v zemi přes 135 tisíc Židů etiopského původu. Po staletí žili odděleně od jiných židovských komunit v Etiopii a izraelský rabinát dlouho nechtěl jejich židovství uznat. Až v 80. letech byli prohlášeni za ztracený židovský kmen a během dvou akcí v letech 1984 a a 1991 evakuováni prostřednictvím leteckých mostů do Izraele. Řada z nich si dlouhodobě stěžuje na diskriminaci při hledání zaměstnání i v kontaktu s úřady.