Školné vyhnalo do londýnských ulic tisíce studentů

Londýn - Proti zvyšování školného na univerzitách a vládním rozpočtovým škrtům dnes v Londýně protestovaly tisíce studentů. Na demonstranty dohlížely čtyři tisícovky policistů. Protestní pochod zamířil do finanční čtvrti City a vyhnul se prostranství před katedrálou svatého Pavla, kde od poloviny října táboří demonstranti proti sociální nerovnosti. Zatím je průběh demonstrace poklidný. Policie pouze vyklidila stany, které někteří studenti rozbili na Trafalgarském náměstí. Zatčeno bylo 20 lidí. Šlo o největší protest v Londýně od srpnových nepokojů, během nichž město zažilo čtyři dny násilností a rabování.

Organizátoři tvrdí, že celkem na protest dorazilo 10 000 lidí. Místní média odhadovala počet demonstrantů na 5 000 až 6 000. Policie dopředu varovala, že v případě nezbytnosti nasadí i gumové projektily. Lidi, kteří byli v poslední době zatčeni při jiných protestech, před účastí na dnešní demonstraci varovala dopisem. Poté, co průvod dorazil na konec trasy k London Metropolitan University v City, se většina účastníků postupně rozešla.

Posílení bezpečnostních opatření souvisí i s letními rozsáhlými nepokoji v Londýně. Policie povolala posily také proto, že obdobné demonstrace proti školnému před rokem skončily násilnými střety mezi studenty a policisty a škodami v sídle vládní Konzervativní strany.

Studenti protestovali  proti prudkému zvyšování různých částí školného. Například zápisné na univerzity, které se dosud pohybuje kolem 3 300 liber (asi 98 tisíc Kč), se má ve dvou třetinách škol od příštího roku přinejmenším zdvojnásobit a ve třetině dosáhnout až devět tisíc liber (asi 268 tisíc Kč). Současně vláda sníží státní příspěvek anglickým univerzitám asi o 80 procent. Univerzity ve Skotsku budou pro místní studenty nadále zdarma, ve Walesu zůstane školné pro místní studenty beze změny. Protestujícím studentům vadí nejen vysoké školné, které podle nich povede k privatizaci vysokého školství, ale také zrušení podpory pro studenty středních škol z chudých rodin.

Studio ČT24 o protestech studentů v Británii (zdroj: ČT24)

Na loňských demonstracích se shromáždilo až 50 tisíc lidí v době, kdy parlament o zvýšení školného hlasoval. Protesty přerostly místy v násilnosti, demonstranti vtrhli do sídla konzervativní strany a napadli i rolls-royce, v němž následník trůnu princ Charles jel se svou manželkou Camillou. Snímek vyděšené vévodkyně z Cornwallu tehdy dominoval všem titulním stránkám britských listů.

Dnes v Londýně protestovali na menších akcích také elektrikáři a taxikáři. Na konci listopadu chystají zaměstnanci státního sektoru jednodenní stávku.