Svědectví jezídů: Džihádisté z nás dělají otroky

Bagdád - Většinou staří a nemocní lidé byli mezi dvěma stovkami jezídů, které minulý týden po osmi měsících věznění propustili radikálové z organizace Islámský stát. Ti považují tyto příslušníky kurdské náboženské společnosti bezmála za lovnou zvěř. Dívky jim slouží jako sexuální otrokyně, dospělí dřou v jejich domech a na polích a jsou nuceni ke konverzi k islámu.

OSN vyhodnotila útoky na jezídy jako pokus o genocidu. Není jasné, proč dali radikálové dvěma stovkám jezídů svobodu. Možná proto, že staří a nemocní jim už nemohou otročit.

Některým jezídům se podařilo ze zajetí utéct a vyprávějí, co zažili. „Mířili na nás puškami a přinutili nasednout na vozy. Zapsali si naše jména a zeptali se, zda chceme pracovat jako farmáři, uklízeči nebo pastevci,“ vzpomíná žena, kterou reportéři CNN představili jako Ahlam. Ta nakonec dostala na starost kozí stádo. Převezli ji do opuštěné vesnice, kde žila jako ve vězení. Putovali sem s ní i její tři malé děti a manželovi rodiče, které islamisté jednoho dne odvedli. Ahlam se rozhodla jednat. „Nevěděli jsme, kam naše blízké odvedli. Báli jsme se, že nás rozdělí. Rozhodli jsme se utéct - i s rizikem, že nepřežijeme,“ říká. S pláčem pak vzpomíná na chvíle, kdy zoufalým matkám odebírali malé jezídské dívky - budoucí služky a sexuální otrokyně. Ji zachránilo, že kojila. Tradice totiž zakazuje mít s čerstvou matkou pohlavní styk.

IS považuje jezídy za lovnou zvěř (zdroj: ČT24)