Chameneí: Lepší než špatná dohoda je nedohodnout se vůbec

Teherán - Rámcová dohoda o íránském jaderném programu je předběžná a není zárukou toho, že Írán podepíše její definitivní podobu. V reakci na dohodu uzavřenou 2. dubna mezi Íránci a šesti velmocemi ve švýcarském Lausanne to řekl íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Dohoda předpokládá omezení íránského programu výměnou za zrušení sankcí. Vedle toho íránský prezident Hasan Rouhání dnes uvedl, že Írán podepíše konečnou podobu pouze tehdy, bude-li zaručovat okamžité zrušení ekonomických sankcí. Západní státy přitom počítají s rušením pozvolným.

Szántó: Dnešní slova mohou pro tu dohodu znamenat smrt (zdroj: ČT24)

„To, co se dosud dojednalo, nezaručuje ani samotnou dohodu, její obsah, ani to, že se bude vyjednávat až do konce… Lepší než špatná dohoda je nedohodnout se vůbec,“ řekl Chameneí, který má v jaderných otázkách poslední slovo. On sám prý rozhovory  podporuje, ale jen takové, které budou brát ohled na důstojnost a čest Íránu. Chameneí prý vychází z minulé zkušenosti s USA, takže v otázce úspěchu rozhovorů nebyl nikdy optimista.

Rámcově byla dohoda po dlouhém diplomatickém vyjednávání uzavřena 2. dubna v Lausanne. Západní státy, které se rozhovorů zúčastnily a k nimž patří USA, počítají s pozvolným rušením sankcí. Íránci ale předběžný dokument považují hlavně za závazek zrušení sankcí.

Rouhání, jenž patří k umírněnějším duchovním, slíbil Íráncům po svém zvolení, že začne o jaderném programu vyjednávat jinak. Nový vyjednávací tým byl vstřícnější a díky tomu se podařilo po 12 letech íránské neústupnosti v rozhovorech pokročit. Dnes dal ale Rouhání na ceremonii pořádané k íránskému dni jaderné technologie najevo, že se od Chameneího názoru zřejmě neodkloní.

  • Hasan Rouhání, íránský prezident: „Všechny ekonomické sankce musejí být zrušeny okamžitě. Nepodepíšeme nic, dokud se nedohodneme, že všechny ekonomické sankce budou beze zbytku zrušeny první den, kdy začne dohoda platit.“

Podle harmonogramu budou rozhovory s Íránem pokračovat a do konce června mají být vyjednány detaily dohody. Chameneí ale řekl, že nedodržení termínu 30. černa nebude znamenat konec světa. Vyzval také Íránce, aby se neukvapovali a neoznačovali dosavadní dohodu za vítězství ani porážku.

  • Jakub Szántó, zpravodaj ČT na Blízkém východě: „Pokud skutečně bude Teherán na tom, co dnes prezident Rouhání řekl, trvat, tak to znamená smrt pro tu rámcovou dohodu, která má být nakonec technicky podepsána 30. června. Je to zkrátka něco, co si nedokáže představit nikdo z těch šesti velmocí, které tu dohodu dojednávaly velmi tvrdě a velmi dlouho. Jde především o ten základní princip, tedy že budou postupně ukončovány sankce poté, co se budou ukazovat jednotlivé kroky Íránu jako splněné.“

Americká administrativa čelí za vedení rozhovorů kritice mnohých členů Kongresu. Poslanci i senátoři, zejména republikánští, chtějí, aby dohoda byla vázána jenom na mandát prezidenta Baracka Obamy. Stejně jako Izrael poukazují na to, že vstřícnost Íránu pramení právě ze sankcí, které byly účinné. Izrael žádá vyjednání lepší dohody, která zaručí také uznání Izraele ze strany Íránu. Chameneí dnes ujistil, že Teherán s mocnostmi vyjednává výhradně o jaderných, ne politických otázkách.

Vyjednávajícími zeměmi jsou kromě USA Francie, Británie, Rusko, Čína a Německo. Počítají s tím, že sankce budou zrušeny až na základě kontrol, které prokážou, že Írán dohodu plní. Počítá se v ní s až desetiletým omezením obohacování uranu, přestavbou těžkovodního reaktoru v Aráku, rozšířením inspekcí a přebudováním pracoviště ve Fordo, kde se dosud obohacoval uran, jen k výzkumným a vědeckým účelům.