Ruskou jadernou ponorku zachvátily plameny

Severodvinsk (Rusko) - V Archangelské oblasti v evropské části Ruska hoří atomová ponorka. Informovala o tom agentura RIA Novosti. Podle Moskvy na ní nejsou zbraně. Reaktor byl navíc už před požárem odpojen. Nejsou hlášeny žádné oběti. Hasiči zatím s plameny zápolí marně, dok proto bude zřejmě zatopen vodou.

Jaderná ponorka ruské armády vzplála v docích ruského Severodvinsku. Z informací ruských médií vyplývá, že ponorka třídy Antej tam byla v opravě už několik let. „Aktivní zóna reaktoru byla vyňata na začátku opravy už před několika lety,“ sdělil ruským novinářům mluvčí firmy, která ponorku opravuje, Jevgenij Gladyšev.
  
Sám reaktor byl podle agentury TASS odstaven ještě před propuknutím požáru, na palubě údajně není ani žádné jaderné palivo. Podle mluvčího Gladyševa na ponorce nebyly umístěny ani žádné zbraně nebo munice. 

Podle mluvčího se vzňalo gumové těsnění mezi palubami, pravděpodobně v důsledku porušení bezpečnostních pravidel při svařování. „Na palubě nejsou zbraně ani žádné chemicky aktivní, nebezpečné nebo štěpné látky. Posádka po propuknutí požáru organizovaně palubu opustila, žádná zranění nejsou. Radiace je v normě,“ konstatoval Gladyšev.

Podle očitých svědků stoupá z ponorky silný dým, plameny ale vidět nejsou. Oheň se navzdory optimistickým předpovědím zatím nedaří uhasit, požár se naopak dál šíří. Podle agentury TASS se vedení armádních opraváren vzhledem k neúspěšným pokusům o likvidaci ohně rozhodlo dok zatopit vodou. „Vrata byla uzavřena, hasiči opouštějí prostor,“ vylíčil přípravy k zatopení Gladyšev.

Na místo incidentu zamířil vrchní velitel ruského vojenského námořnictva admirál Viktor Čirkov.

V severodvinských docích hořelo naposledy v roce 2011, kdy vzplála jaderná ponorka Jekatěrinburg. Podle úředních zpráv začalo hořet dřevěné lešení při plášti plavidla. Zraněno bylo jedenáct lidí.

Největší havárii jaderné ponorky zaznamenalo ruské vojenské námořnictvo v roce 2000, kdy se v Severním ledovém oceánu po explozi torpéd potopila ponorka Kursk. Nikdo ze 118 členů posádky havárii nepřežil.