Karimov – Milovaný uzbecký diktátor, jehož podporují i „rivalové“

Taškent - Neomezený a všemi milovaný diktátor. Islam Karimov má Uzbekistán pevně v rukou. V nedělních volbách získal přes 90 procent hlasů. Jako první mu gratuloval šéf Kremlu Vladimir Putin. V telegramu napsal, že „výsledky hlasování potvrzují vysokou autoritu prezidenta a svědčí o všelidovém uznání jeho zásluh“. Stárnoucí Karimov likviduje politickou konkurenci a otázka nástupnictví je otevřená. Zemi tak ohrožuje nestabilita.

  • Názory na regulérnost voleb se příkře liší. Zatímco pozorovatelé z Ruska a většiny postsovětských států považují volby za transparentní, evropští pozorovatelé stejně jako v minulých volbách průběh volební kampaně označili za nedemokratický. „Volby podléhaly státní kontrole, nebylo v nich místo pro opozici a svobodná soutěž politických sil neexistovala,“ uvádí se v dnešním dobrozdání kontrolní mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. 

Podle ústavy může kandidovat jen dvakrát, Karimov ale vládne už 25 let. Na první pohled to nikomu nevadí. Podle všeho ho volili i jeho rivalové. Tři formální protikandidáty totiž do voleb vyslaly vládou zřízené politické strany, které během kampaně podporovaly kandidaturu dosavadního prezidenta.  

Víc než 90 procent hlasů pro Karimova tak mohlo překvapit jen málokoho. „Volil jsem Karimova. Jsem vděčný za stabilitu, kterou nám zajistil,“ konstatoval jeden z voličů Utkir Kuhckorov. Uzbeci ale za stabilitu zaplatili vlastní svobodou a občanskými právy. Kritici prezidenta jsou buď ve vězení, nebo v exilu. Karimov také zřejmě vězní vlastní dceru.  

Gulnara Karimovová
Zdroj: ČT24/ISIFA

Bijí mě, stěžovala si loni Karimovova dcera

Gulnara Karimovová bývala hlasem a tváří režimu – coby popová hvězda, podnikatelka, diplomatka. Pak přišel zlom. Na Twitteru přirovnala otce ke Stalinovi a matku obvinila z satanismu. Loni v únoru její účet utichl a ona zmizela. Údajně ji drží v domácím vězení. V dopise, který poslala přes prostředníka, psala, že ji rodina týrá a bije. Dorazil až do britské BBC. 

Karimov je u moci od roku 1989. Se svým věkem 77 let je nejstarším z vůdců zemí někdejšího Sovětského svazu, což i s ohledem na jeho nejistý zdravotní stav vyvolává otázky nástupnictví. V jeho okolí prozatím není nikdo, kdo by byl považován za Karimova pokračovatele.

Analytici to vnímají jako vážnou bezpečnostní hrozbu pro tuto zemi. O partnerství se strategicky položeným Uzbekistánem stojí Rusové, Číňané i Američané. Středoasijská země má velké nerostné bohatství - ropu, zemní plyn a zlato. Patří rovněž k největším vývozcům bavlny.