Statečná žena zachraňuje v Libanonu ohrožené želvy

Bejrút - Uprostřed Libanonu, ohroženého politickou krizí a válkou v sousední Sýrii, probíhá skrytý, ale o to intenzivnější boj o osud mořských želv. Mona Chalílová se rozhodla bránit pláž Al Mansúrí, kam každé jaro připlouvají ukládat vajíčka ohrožené karety obecné a velké. Pláž je jednou z posledních, kde se na východním pobřeží Středomoří ještě tato zvířata rodí.

Pláž Mansúrí je přísně střeženým útočištěm mořských želv. Války tudy prošly víckrát, než bývá i na tomto divokém konci světa zvykem. Kdysi dávno, ještě než to zde zpustošily, zde postavil Monin otec prázdninový dům. Z kouzelného útočiště ale musela rodina utéct, když se Libanon rozpadl na vraždící milice. Malý želví ráj překvapivě zachránila okupace izraelské armády, která sem skoro dvacet let nikoho nepustila. Mona se vrátila až na jejím konci - aby tu léčila ránu, která se nikdy úplně nezacelila. „Strašně jsem trpěla. Nedokážete si představit, jaké to je, když držíte v náručí tělo svého dítěte s mozkem všude kolem,“ vzpomíná Chalílová - majitelka pláže a vedoucí projektu Orange House.

Energickou Monu nezlomily výhrůžky zbraní ani otrava několika domácích mazlíčků. Bojovala proti rybářům a jejich sítím, které zabíjejí malé i velké želvy. Protestovala proti modrým přílbám z tichomořského Fidži, které kradly jejich vajíčka, a kladla odpor developerům, kteří tu chtěli vystavět luxusní vily. Všechno jí vynahradí pohled na čerstvě vylíhlé karety, které se prohrabou pískem. A pak, vedeny desítky milionů let starým instinktem, pospíchají k mořské hladině.

Chalílová odhaduje, že se svými spolupracovníky zachránila stovky ohrožených želv. Navzdory nepřízni místních úřadů je tady na svém soukromém útočišti připravená pokračovat v boji, konstatuje blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Statečná Mona bojuje o osud mořských želv (zdroj: ČT24)